Afdrukken

ZOP tochten volgen met behulp van Wikiloc. 

Dit artikel is in opbouw met een leerproces, ondervind u problemen of heeft u vragen laat het ons weten. Ook komen er binnenkort korte video ter illustratie hoe een en ander werkt Voor wat wij erme willen is een gratis account voldoende.

Er is veel belangstelling voor de door ons aangeboden ZOP- (Zelf Op Pad) wandelingen.

Wij bieden daarvoor een zo duidelijk mogelijke routebeschrijving met een foto (A4) van de route. Toch blijft het voor sommigen lastig een papieren route goed te volgen/lezen.

Daarom bieden we een GPX bestand aan. Dit bestand is te gebruiken op een GPS handheld systeem. Met dat systeem wordt de route op een kaartje getoond en kan men de tocht feilloos volgen. Ook kan men, nadat men is afgeweken van de route, deze eenvoudig weer terugvinden. Wat we ook vaker horen is dat mensen met een GPS systeem, op verschillende punten de route op pikken om hem dan te vervolgen. Ook kan men er voor kiezen de route omgekeerd te lopen, wat meestal een totaal ander beeld geeft.

Helaas heeft lang niet iedereen een handheld GPS systeem en is aanschaf van een systeem (te) kostbaar. Kunnen zij toch gebruik maken van het GPX  bestand? Ja, dat kan zeker.
Ben je in het bezit van een mobiele telefoon (Android of iPhone), dan kun je daarop via Google Play of Appstore de gratis App Wikiloc installeren. Indien dat is gelukt dan heb je op meerdere manieren de mogelijkheid om onze wandelingen via deze app te volgen. https://nl.wikiloc.com/

Let op: Wil je de 25 km-route continu volgen op je mobiel dan vergt dit de nodige accucapaciteit. Het continu volgen (scherm aan) zal bij vrijwel geen enkel mobiel lukken.  Een powerbank van minimaal 5000mah tot 20000mah kost € 15,00 tot € 40,00. Een USB- oplaadkabeltje hebben we allemaal al bij het mobiel gekregen. Met powerbank en kabeltje kun je het mobieltje tijdens het wandelen weer opladen.


Hoe werk je met Wikiloc?, zeer eenvoudig.

Nu heb je een eigen account bij Wikiloc, dit proces hoef je slecht eenmalig te doorlopen.

Belangrijk: wil je met wikiloc navigeren dan moet je altijd zijn ingelogd. 

Ook kun je wikiloc op je PC en of laptop installeren om je routes te bekijken, uploaden, bewerken downloaden en verwijderen
Op internet vind je via Google uitgebreide informatie en uitleg. Maar als service aan onze wandelaars beschrijven we hieronder een aantal mogelijkheden:


 1. Heb je het GPX bestand gekregen via je E-mail, open je die mail op je mobiel waarop je Wikiloc installeerde.
 2. Klik in de bijlage op het GPX  bestand.
 3. Op de vraag van je mobiel wat je met het bestand wil doen, klik je op openen.
 4. Op de vraag van je mobiel waarmee je het bestand wilt openen klik je op Wikiloc.
 5. Nu opent Wikiloc met daarin de gewenste wandeling.
 6. Klik op Route opslaan
 7. Klik op Profile
 8. Klik op opgeslagen routes. 
 9. Zoek gewenste route en klik daarop
 10.  Klik op route navigeren
 1. Ben je op route (startpunt) dan kun je beginnen met wandelen en je volgt de route (groene lijn).
  1. Ben je niet op het startpunt, dan geeft de app aan: De route is te ver weg, wilt u zien hoe u daar komt? Maak uw keuze door ja of nee te kiezen.

 

 1. Download het GPX  bestand van de website van Samen Op Pad.
  1. Open de website www.samenoppad-wandelen.nl;
  2. Zoek het artikel van betreffende wandeling;
  3. Klik op de gpx-link van de gewenste wandeling;
  4. Ga verder met 1.b.
 2. Een derde mogelijkheid is: Wij, Samen Op Pad, hebben in Wikiloc een database aangelegd met daarin de bestanden van onze wandelingen.
  1. Open de App Wikiloc;
  2. Klik linksonder op ontdek;
  3. Type boven aan in de zoekbalk “Route vinden” ZOP, of de volledige correcte naam van de gewenste route, en laat deze zoeken;
  4. Alle wandelingen beginnend met ZOP worden getoond;

I. Scrol omlaag omlaag/zoek gewenste wandeling en klik erop.

 1. Ga verder met 1.d
 2. Bijna alle ZOP-wandelingen,  staan reeds in de database. Samen Op Pad heeft het copyright van deze bestanden.

PS: Al naar gelang de instellingen van je toestel kan de procedure gering afwijken volg de instructie op je scherm. Boven genoemde procedure is uitgevoerd op een Android toestel

Wij zullen deze en ook verdere instructies binnenkort op onze website plaatsen, want met Wikiloc kan nog veel meer en er komen nog veel meer ZOP wandelingen.

Wij wensen alle wandelaars die onze wandelingen volgen een fijne wandeling toe. Voor de toekomst gaan we er voorlopig vanuit dat we de ZOP-wandelingen naast onze al bekende wandelingen op deze manier zullen blijven aanbieden.

Tot slot een algemene opmerking namens het bestuur. Wij zijn erg dankbaar voor:

Prettige wandeling(en) gewenst en blijf gezond.

Samen Op Pad.


 

Navigeren met Wikiloc met offline kaarten!

Het gebruik van Wikiloc voor het wandelen van ZOP routes wordt door enkele wandelaar gebruikt. Via de reacties hebben we begrepen dat er in enkele gebieden de app niet werkt omdat er geen betrouwbare internet is.

Standaard werkt de app met Google-maps online.

In ons eerste bericht hebben wij niet gerealiseerd dat er nog steeds gebieden in Nederland zijn waar er niet of niet genoeg GSM signaal is.

Toch is het mogelijk om overal met Wikiloc te navigeren. Het is namelijk mogelijk om offline kaarten te gebruiken. Om van deze mogelijkheid gebruik te maken moet je dan vooraf de kaarten op je mobiel installeren. Het installeren van alle kaarten van Nederland (1 per provincie) kost 2 tot 2,5 GB, daarvoor is er op vrijwel elke Smartphone voldoende ruimte.

De voor en nadelen van het gebruik van Offline kaarten.

We hebben in de bijlage van dit bericht een instructie/stappenplan opgemaakt waarmee je met een klein beetje geldigheid  de offline kaarten kunt downloaden/installeren om ze dan naar behoefte of altijd te gebruiken voor je navigatie.

De instructie bestaat uit twee hoofdstappen:

 1. Offline kaarten toevoegen.
 2. Offline kaart kiezen.

Wanneer je in dezelfde volgorde de stappen doorvoert zou het voor een ieder mogelijk moeten zijn om ook in gebieden met minder mobiele dekking toch met de mobiel en Wikiloc te navigeren.

De online kaart is te herkennen aan het Google logo.

Stappenplan ofline nivigeren met Wikiloc Page 1

Ofline nivigeren met Wikiloc Page 3

 

Ofline nivigeren met Wikiloc Page 4

 

Ofline nivigeren met Wikiloc Page 5