Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Pyramidetocht op 26 februari 2020 Start: Voormalig R.K. kerk Oude Postweg 137 3711AE Austerlitz.

Het eerste deel gaat richting Maarnse Berg en daarna hoe kan het anders langs de Pyramide van Austerlitz.Deze tocht is uitgezet door Bert Faro. Jeannette Faro zal de verzorging tijdens deze tocht doen. Over 14 dagen is er een nieuwe tocht De Rottetocht en deze is uitgezet door Jeannette. Ik ben benieuwd of Bert dan de verzorging doet. We laten ons graag verrassen.

 

 

Pyramidetochtfoto1 De start was wederom in, het bij veel SOPPERS inmiddels bekende dorpshuis, ‘t Trefpunt te Austerlitz gepland. Maar doordat het dorpshuis helemaal verbouwd en vernieuwd wordt, is het niet dezelfde plaats vanwaar we starten. De start is nu de andere zijde van het plein in de voormalige R.K. kerk. Verder is er niets veranderd. Aan het eind van de volgende zomer moet het dorpshuis weer helemaal gereed zijn. Ook dit keer zal de beheerder weer zorgen dat het ons aan niets ontbreekt!

De tocht vandaag bestaat uit twee delen. Het 1e deel gaat richting de Maarnse berg met de zandafgraving en daarin het zwerfsteneneiland. Dat is een aardkundig monument. Het eiland ligt in Zanderij Maarn, een voormalige zandafgraving en zandgat ten noorden van de Maarnse Berg, ten westen van Maarn.

Het 2e deel, hoe kan het ook anders, is een tocht rond de Pyramide van Austerlitz. Deze bezienswaardigheid is gelegen op een hoog punt van de Utrechtse Heuvelrug. Het monument stamt uit de tijd van Napoleon uit begin 1800. In 1804 liet generaal Marmont de piramide bouwen door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. Geïnspireerd door diens veldtocht naar Egypte, koos Marmont voor een piramide, bekroond met Pyramidetochtfoto2een obelisk.

Deze obelisk was van hout en raakte snel in verval. Napoleons broer Lodewijk Napoleon, in die tijd koning van Holland, gaf het monument de naam ’Pyramide van Austerlitz’ naar de veldslag in het huidige Tsjechië. In 1894 werd een nieuwe obelisk gebouwd van steen, maar de piramide zelf werd nauwelijks hersteld. Tot een paar jaar geleden was slechts de stenen obelisk op de top van de Pyramide te zien, doordat er door de jaren heen weinig  onderhoud meer aan het monument gepleegd was. Diverse overheidsinstanties hebben in samenwerking met de Franse overheid besloten dat het monument iets blijvends moest worden. Medio 2000 is besloten  het geheel, met het bos erom heen, te gaan renoveren met als uiteindelijke resultaat dat de ’piramide’ onder de stenen obelisk weer zichtbaar is geworden.

Volgende week, woensdag 4 maart, volgt de Kasteeltocht vanaf voetbalvereniging CDW in Wijk bij Duurstede. De week daarna, op 11 maart, volgt een tocht in een voor Samen Op Pad geheel nieuwe omgeving n.l. ‘De Rottetocht’ vanaf Outdoor Valley In Bergschenhoek. De tocht is bedacht door de verzorgster van deze dag Jeannette Faro en gaat richting speeltuin Crooswijk in Rotterdam langs de rivier de Rotte. Komt allen, want het is de moeite meer dan waard!

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.