Afdrukken

Hette Smedema heeft voor ons op 29 januari weer een mooie tocht gemaakt. Die loopt door Het Slangenbosje, wie hier meer over wil weten kan hieronder lezen waarom dit zo heet. 

Eigenlijk is het een 8-tje doch ik heb gemeend het “ontdekkingstocht Soest” te noemen en dat heeft natuurlijk een reden.

In 2019 las ik een artikel over het Slangenbosje en het Colensopark in foto1hazelwormhet noorden van Soest. Er was een beheersplan opgesteld om vooral het Slangenbosje te onderhouden. Het is beschermd natuurgebied en via www.slangenbosje.nl kunt u hier meer over lezen.

Nu woon ik al 44 jaar in het zuidwesten van Soest en daar was ik nog nooit geweest Dus de wandelschoenen aan en op ontdekkingsreis naar het noorden van Soest. Tevens was voor mij de uitdaging om paden te vinden, waarbij wij zo min mogelijk last hadden van het gemotoriseerd verkeer en wel vanuit zuidwesten naar het noorden en v.v. Dat is mij gelukt.foto2ijsvogel

Het slangenbosje klinkt eng want vroeger waren de ringslangen, hazelwormen en de ijsvogel kwam daar veel voor maar ik ben geen slang tegen gekomen. Maar ik had het niet willen missen. Het Slangenbosje ligt midden in een woonwijk: een burgerinitiatief onderhoudt dit bosje. Zij willen graag dat dit de status beschermd bosgebied wordt, dit is nog niet gelukt. Het Colensopark hoorde vroeger bij een buitenverblijf, deze is na de oorlog afgebroken omdat er een weg moest komen. Het park is wel blijven bestaan.

Wat komen wij in het eerste deel tegen:

Een aantal woonwijken en vele huizen in diverse prijsklassen; de Emmakerk gebouwd in 1931; het slangenbosje; oorlogsmonument WOII, de grootste van Soest; gemeentehuis van Soest; de Soester Engh met op de achtergrond de beroemde korenmolen De Windhond en de Oude kerk.

Teruggekomen bij de AV Pijnenburg hebben wij al meer dan de helft erop zitten.

Na de rust begeven wij ons naar de bossen van Soest en maken wij ook tevens kennis met delen van de Lange Duinen en de Korte Duinen. Een mooi stuk natuurgebied met schitterende uitzichten en vergezichten vooral bij vriezend weer met de zon in top.

And last but not least is dat wij op de terugweg, vanuit de bossen van Soest, een kijkje mogen nemen in het openluchttheater Cabrio welke werd geopend op 3 september 1938.