Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Huib Bavelaar heeft voor ons een tocht georganiseerd vanuit Schoonhoven. We gaan deze week weer langs het water. namelijk Langs de Lek en de Hollandse IJssel. De rust is in Stolwijk, hoewel rust? In het verhaal is te lezen dat de Stolwijkers de kerk in brand hebben gestoken omdat de kermis niet door ging. We laten ons verrassen. Wel graag bij de inschrijving doorgeven wat u eten wil tijdens de rust. Na het lezen van dit verhaal ga ik dat in ieder geval wel doen. Je weet maar nooit.

 

De vrijwilligers van SWOS zijn heel enthousiast dat we dit jaar hun gebouw weer als startlocatie hebben gekozen. Zij zorgen ervoor dat er vanaf 9 uur een lekkere kop koffie klaar staat.

 

Tussen Lek en Hollandsche IJssel ligt de Krimpenerwaard. Een gebied met een eeuwenoude geschiedenis. Doorsneden door vele smalle en brede sloten. Zover je kijken kunt zie je weidse vergezichten met af en toe een klein bosje of mooie knotwilgen. In dat gebied gaan we vandaag wandelen. Vorig jaar hebben we enkele kilometers langs de Hollandsche IJssel gewandeld. Deze keer starten we met een stuk langs de Lek. De Lek is onderdeel van de hoofdstroom van de Rijn en daarmee erg belangrijk voor de scheepvaart tussen Rotterdam en Duitsland. We zullen onderweg de nodige schepen voorbij zien varen. Rechts van de dijk zie je af en toe een waterplas, een zogenaamd wiel. Deze zijn ontstaan bij een vroegere dijkdoorbraak. Als de waterstand het toelaat wandelen we een leuk pad door de Buitenlanden van Ammerstol: een ruig natuurgebied met rietvelden en grienden. Via het Broekselaantje verlaten we de Lekdijk en lopen we de Krimpenerwaard in. Na een mooi fietspad en een fraaie graskade komen we bij de eerste wagenrust.

Vanaf dit punt bereiken we na enkele kilometers Stolwijk.

stolwijk1Daar lopen we langs de fraaie Ned.Herv. Kerk. In 1867 brandde de kerk (gebouwd eind 15e eeuw) geheel af door brandstichting. Een boze Stolwijker was verontwaardigd dat de kermis werd afgelast en stak de kerk in brand. Alleen het stenen deel van de toren kon behouden worden. De toren is in 1946 gerestaureerd. De toren stond toen zo’n 135 cm uit het lood. Bij de restauratie werd dat teruggebracht tot de nu nog zichtbare 85 cm.

 

We naderen nu snel onze rust bij “Het Kwartier”. Geniet hier van een lekkere kop soep of een broodje kroket: wel bij de start opgeven graag!!!!!

 

We hebben hier ruim 12 km gelopen. Na de rust lopen we door een leuk parkje en via Bovenkerk naar de Bergvliet. Over een smal bruggetje passeren we dit water. Op de plaats van het bruggetje was tot omstreeks 1900 een veer. De veerman was waarschijnlijk een boer die met zijn schouw een paar centen bijverdiende. Na het bruggetje volgen we een vlonder over de Bergvliet en gaan we over het kraamvrouwen pad (dwars door de weilanden) naar Vlist. Dit pad werd in het verleden gebruikt om een arts of vroedvrouw uit Bovenkerk in staat te stellen snel naar kramende vrouwen in Vlist te gaan. Ook werd het gebruikt door kerkgangers uit Vlist om naar de kerk in Stolwijk te gaan.Na zo’n 100 meter langs de Vlist gelopen te hebben gaan we het boerenland pad op. We wandelen dan door een prachtig weidegebied en komen uiteindelijk weer terug bij de Vlist. Langs de Vlist gaan we terug naar Schoonhoven. Langs de achterkant van het oude stationsgebouw (van 1914 tot 1942 had Schoonhoven een railverbinding met Gouda) lopen we via de groene Spoorsingel terug naar de finish.

De vrijwilligers van SWOS schenken u daar graag nog een betaalbaar drankje in om nog even gezellig na te praten.                                                                                            

De Oranjeplaats is niet toegankelijk voor auto’s. Voer in de navigatie in: Olivier van Noortplein of Willem de Zwijgerstraat. In de omliggende straten kunt u parkeren. Voor deelnemers die met openbaar vervoer komen: bushalte Schoonhoven West is 250 meter van de start.

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.