Afdrukken

 Letop corona toegangsbewijs bij betreden binnenlocaties en terrassen verplicht!

1e  Mooi Rhenentocht 10-11-2021

Mooi RhenenRhenen is in alle opzichten een bijzonder stadje. De geschiedenis gaat terug tot 300 na chr, en is altijd roerig en heftig geweest. Strategisch op hoogte gelegen aan de Rijn was de stad erg belangrijk . Vele partijen hebben geprobeerd het stadje te veroveren en te behouden met als gevolg een bloedige geschiedenis.

In 1258 kreeg het stadsrechten en het recht een stadsmuur te bouwen. Rhenen is ook bekend van de legende van Vrouwe Cunera. Daardoor werd Rhenen een grote bedevaartplaats , wat de stad veel rijkdom heeft bezorg en de Cunera kerk en toren, wat de blikvanger is van de stad. 5 jaar geleden moest de toren gerestaureerd worden en stond de toren 3 jaar in de steigers , nu is hij weer in volle glorie hersteld. 
Van welke kant je ook komt altijd zie je de machtige toren s'avonds is hij mooi verlicht.

In de 2e W.O is het stadje 2 maal vernield in het begin  en aan het eind van de oorlog. Ook is Rhenen bekend geworden door de slag om de Grebbeberg.  Verder is Rhenen bekend om zijn mooie dierentuin waar ze onder andere 2 pandaberen in de dierencollectie hebben.  En natuurlijk de Militaire ere begraafplaats op de grebbeberg met het Nationaal  monument in de vorm van een bronzen klok op zuil.

Rhenen ligt in een mooi gebied op de rand van de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug, er zijn veel mooie natuurgebieden zoals Landgoed Prattenburg, Kwintelooijen, Plantage willem 3, landgoed Dikkenburg, landgoed Remmerstein, een mooi uiterwaarden natuurgebied  en natuurlijk de prachtige bossen rond Rhenen. Er is  hier in de omgeving dan ook veel wandel en fiets toerisme.  We zullen er veel door heen lopen , maar toch blijven we altijd op Rhenens grondgebied  want het is Qua grondgebied een grote gemeente.

De  caferust hebben we bij een oude bekende n.l de manege de blauwe draad in Rhenen , waar we weer van harte welkom zijn. 

Na de caferust wandelen we via verschillende landgoederen terug naar Rhenen en wandelen we door de rustige  mooie stadsbossen van Rhenen.

Aangekomen in de stad maken we nog een mooie rondwandeling langs alle bezienswaardigheden van het stadje, zo lopen we langs de trots van Rhenen de Cunereakerk met zijn imposante toren. De kerk is gebouwd rond 1450 met het geld wat de pelgrims binnen brachten, de toren is 82 m hoog en een replica van de domtoren in Utrecht. Verder lopen we langs de Koning van Denemarken een mooi Restaurant, volgens de overlevering zou daar vroeger de Koning van Denemarken gelogeerd hebben. We klimmen en lopen langs de oude stadsmolen gebruikt als korenmolen en gebouwd in 1893.  Na jarenlang verpaupering nu volledig hersteld maar niet meer in gebruik als molen. Nu is het een woning, we lopen door de oude stadspoort en door zeer smalle en steile straatje want Rhenen is gebouwd op 7 heuvels. en langs overblijfselen van de oude stadsmuur.

Na nog een stukje door de uiterwaarden en een stuk door een nieuw natuurgebied  zijn we weer bij de finish

Casper Seijn.

 

Deze wandeling wordt gewoon ouderwets georganiseerd, zonder voorinschrijven, dus aan de start inschrijven en betalen.
Er gelden wel enkele waarschuwing: 

Samen Op Pad wenst u een lekker ouderwetse en gezellige wandeling toe.