Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

INFO  RONDJE  ZALTBOMMEL   16 MAART 2022

 

I.v.m. een wegafzetting wordt de volgende omleiding geadviseerd. Vanaf de afslag Zaltbommel vanaf de A2 de ANWB-borden richting Rossum volgen. Dan zie je al snel de gele omleidingsborden met nummer 7.

Die blijf je volgen.

 

Gelukkig kan deze tocht nog doorgaan. Een startruimte die afzegt en een rustgelegenheid die niet te vinden was. Maar er zijn op de valreep twee lokaties met enthousiaste mensen gevonden. Een dorpshuis in Rossum gaat vandaag speciaal even voor ons open. Beloont u dat met het kopen van een consumptie.

oude watertoren ZaltbommelWe starten vanuit een splinternieuw zwembad met heel ruime parkeergelegenheid (voor en achter het gebouw).

We lopen langs de Tijningenplas, ook wel De Put genoemd (20 meter diep en veel gebruikt door duikers om te oefenen) en het Kloosterwiel : een langgerekt wiel al ontstaan voor de 12e eeuwse bedijking door een oeverwaldoorbraak. Er stond hier een klooster dat in de 80-jarige oorlog is verwoest.

We gaan via de vestingwal de mooie binnenstad van Zaltbommel in. Al in de 13e eeuw werd Zaltbommel een belangrijk handelscentrum. Het kreeg stadsrechten en werd door muren omgeven. Uniek is de combinatie van romantische parkaanleg op de wallen en het geheel van de vestingwerken. Als eerste zien we het Stadskasteel. Stadskasteel ZaltbommelIn opdracht van Maarten van Rossum werd rond 1535 het Stadskasteel gebouwd. Daarna passeren we de grote Sint Maartenskerk, gebouwd in de 15e eeuw en een goed voorbeeld van Nederrijnse gotiek.

De Gasthuiskapel met toren is onderdeel van het “Groote Bommelsche Gasthuis”, een classicistisch gebouw uit de 18e eeuw. Door de Waterpoort (de enig overgebleven poort van de vijf stadspoorten uit de 14e eeuw ) komen we op de Waalboulevard. Hier hebben we mooi zicht op de Martinus Nijhoffbrug ZaltbommelMartinus Nijhoffbrug over de Waal.

De dichter begon in één van zijn gedichten met de regel “Ik ging naar Bommel om de brug te zien”. Via de Stadsdijk, langs het monument van de oude Waalbrug en de oude watertoren bereiken we na zo’n 7 km de eerste wagenrust. Daarna gaan we de uiterwaarden in. Na een klein stukje met lastige keien gaan we over goede graspaden naar de Hurwenensche Kil.Dit is een natuurreservaat in de uiterwaard van de Waal. Het gebied is ontstaan in 1639 toen een voormalige meander van de Waal door menselijk ingrijpen van de rivier werd afgesneden. In de directe omgeving bevinden zich nog een aantal zandputten, ontstaan door de vroegere kleiwinning voor de baksteenindustrie. Het is een vooral in vogelkringen bekend natuurgebied. In de wintermaanden verblijven hier grote groepen ganzen en eenden.

Een kleine 3 kilometer over de Waaldijk brengt ons in Rossum, waar vrijwilligers van het dorpshuis ons hartelijk ontvangen voor een welverdiende rust.

We verlaten Rossum door een woonwijk en komen in Hurwenen. In Hurwenen zien we op afstand een beltmolen met de naam “Vento Vivimus”. Sinds 1991 wordt er graan gemalen voor veevoer. In Hurwenen passeren we ook het kleine kerkje. In 1947 herbouwd nadat in de 2e wereldoorlog de oorspronkelijke kerk totaal was verwoest.

uiterwaard ZaltbommelVia het fietspad meer weer fraai uitzicht over de uiterwaarden gaan we terug naar Zaltbommel. Langs de rand van een klein bedrijventerrein komen we bij het station van Zaltbommel. Dan is het nog enkele honderden meters naar de finish.

Huib Bavelaar.

 

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.