Afdrukken

2e Edese Natuurlandschapswandeling

Wij lopen door bossen en over de heide.IMG 20220321 105406197 HDR

Als wij net op weg zijn, zie je links het spoor Ede Wageningen.

Rechts van je stond de Enka.  April 2008 werd begonnen met de sloop van de ENKA-gebouwen in Ede

om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk. Een aantal karakteristieke delen van de oude gebouwen is rijksmonument en wordt geïntrigeerd in de nieuwe wijk. In 2017 is de Westhal gerestaureerd en is hiervan een korte Film gemaakt.

Een nieuw begin: The Time Wristers registreerde de transformatie van de voormalige Enka fabriek in Ede tot het grootste fietsexperience center in Europa 'De Fietser' Werkelijk alles aan deze vervallen maar des al niet te min prachtige historische fabriek is aangepakt met een geweldig resultaat. Men registreerden de vernieuwing van het dak en de complete herinrichting van de complete herinrichting van de fabriekshal.

Tevens filmde we alle belangrijke onderdelen die bij een dergelijke restaurant komen kijken.

( Het restaurant waar we vanmorgen vanuit zijn gestart)

De Enka was een Nederlands bedrijf dat kunstvezels vervaardigde. De naam staat voor : Nederlandse  Kunstzijde fabriek. De uitspraak van de letters NK de afkorting ENKA op. De eerste fabriek stond in Arnhem en werd in 1913 geopend. In 1922 kwam daarbij een fabriek in Ede. Rond 1928 was de Enka fabriek in Ede de grootste fabriek van Nederland. De naam van het bedrijf wijzigde in 1929 , na het samen gaan met het Duitse kunstvezelbedrijf  Verenigde  Glanzstoff Fabriek (VGF) in Algemene Kunstzijde Unie (AKU).

Enka bleef ondertussen een productnaam, bijvoorbeeld voor kunststof zemen. Deze werd in Nederland bekend door een reclamespot, waarbij een glazenwasser een steeds langende baard kreeg, over de zeem die na maand, na maand, na maand, zonder gaten bleef.      

Jammer, in 2002 viel tenslotte het doek. Akzo Nobel had de kunstgarendivisie inmiddels afgestoten en de resterende fabrieken gingen verder onder de naam Acordis.

Een stukje verder als we het spoor over gestoken zijn hebben we dan de Sysselt.

Dit natuurgebied heeft een oppervlakte van 350 ha is sinds 1954 eigendom van Gelders Landschap.

In de Middeleeuwen droeg het gebied ten zuidoosten van het tegenwoordige Ede, ten oosten van Bennekom en Wageningen zuidelijk tot aan de Neder-Rijn en oostelijk tot aan de Renkumsebeek, de oudste geschreven vermelding van dat Moftbos dateert van 996. Eigendom Stift Elten.

Later was het domein van de graven van Gelre, en na 1339 van het Hertogdom Gelre.

De Sysselt is een uitgestrekt bosgebied ten oosten van Ede met daar in heidevelden en oude beplante stuifzanden er kan er vol op gewandeld worden en gefietst De Sysselt grenst aan de spoorlijn Arnhem-Utrecht en loopt over in het weidse natuurgebied van de Ginkelse Heide.  De Sysselt is met diverse planten en dieren een allerlei soortenrijk gebied. Of het nu gaat om landschap of diersoorten, in beide gevallen is het gebied rijk en afwisselend. De Sysselt is bijvoorbeeld rijk aan nachtvlindersoorten. Er leven hier meer dan 200 soorten. Dat komt door de diverse bostypen in combinatie met de heide.  Enkele zijn zeer zeldzaam. Het aantal dagvlinders is door het ontbreken van grote open terreinen aanzienlijk kleiner. Verder komen hier bijzondere insectensoorten voor. Door het gevarieerde bos vinden veel vogels en ook vleermuizen hier een geschikt leefgebied. Ook kun je wilde zwijnen en edelherten tegen komen. Dit klopt wij hebben met het voorlopen wilde zwijnen gezien.    Er is ook een wildobservatiepost. De eerste wagenrust.

Dan komen we over de Ederse en Ginkelse heide die mooi staat te bloeien.

De grote Rust is : Juffrouw Tok

Daar vandaan na de grote rust lopen we naar de Edese schaapskooi.

Aan de Linkerkant zien we het kunstwerk ''Venster op het Verleden '''

is vorig jaar 2019 officieel onthuld en is een kunstwerk van Staal .             

Het laat zien wat er op de plek in het verleden is gebeurd. Dat doen ze met het beeld van een landende

parachutist. ,, Nu is deze plaats op de hei een plek van leegte en rust met een mooi uitzicht op het bos.

Maar dat was in 1944 wel anders. De springende parachutist werden door de Duitsers op gewacht en

onder vuur genomen. De stalen draden rond de parachutist verbeelden de kogelregen van de Duitsers.

Als je nieuwsgierig ben, dan kan je de citaten lezen van de luchtlanding in 1944.

Het wordt een zogehete LANDMARK , een markante plek in het landschap en het is de bedoeling dat het

passante verleidt om eens te kijken wat het wil zeggen.

En lopen verder over de heide en het bos.  met de 2e wagenrust een lekkere verrassing.

Dan het laatste stukje nog even genieten dan zijn we weer bij het eind van de 2e Edese Natuurlandschaps-wandeling gekomen.

Ik hoop dat jullie wandelaars allemaal genoten hebben en deze tocht is met liefde gemaakt.

Diny Meurs.