Afdrukken

Nederland is een echt wandel land.  Wij behoren tot de koplopers van Europa als het om wandelen gaat. Wandelen kan op elk moment en in elk seizoen. Dat is een van die dingen die deze activiteit zo mooi maakt. Maar wandelen met extreem weer, zoals hitte, vergt de nodige aanpassingen. De kans bestaat dat je oververhit raakt en een zonnesteek oploopt.  Woensdag 17 mei 2017, de warmste 17 mei ooit gemeten in Nederland, was zo’n extreem hete dag. In luchtige broeken en korte t-shirts waren onze witte beentjes en armen klaar om in de eerste echte zonnestralen lekker bij te bruinen. Ons toekomstige klimaat wordt steeds extremer, dus ook de kans op dagen dat het zo tropisch warm is stijgt.  Als je gaat wandelen met zulke extreem hoge temperaturen moet je extra opletten om oververhitting of zonnesteek te voorkomen. Je doet er verstandig aan een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. 

Wat is een zonnesteek?

Bij een zonnesteek is je lichaamstemperatuur te hoog en daardoor kan je lichaam uitdrogen. Je lichaam is zo erg verhit en uitgedroogd door zonlicht (en bijkomende inspanning) dat het niet meer zelfstandig de hitte kwijt kan. Ons lichaam wil eigenlijk altijd zijn temperatuur op een constante temperatuur houden. Normaal gesproken koelt ons lichaam bij verhitting af door te zweten. Maar als het lichaam door de zon en inspanning te warm wordt en je te weinig drinkt, dan heeft het lichaam te weinig vocht om de warmte te verdampen en zal je lichaamstemperatuur niet meer dalen.

Wat zijn signalen van een zonnesteek?

Een zonnesteek kent twee stadia, de beginnende en de gevorderde zonnesteek. Een beginnende zonnesteek kun je herkennen aan de volgende symptomen:

Als je een zonnesteek hebt, moet je stoppen met wandelen, gekoeld worden en wat drinken.

Wat zijn signalen van hyperthermie?

Een vergevorderde zonnesteek, wordt ook wel hyperthermie genoemd. Als je lichaamstemperatuur na de fase van de zonnesteek verder oploopt en je lichaam er niet in slaagt de overtollige warmte kwijt te raken, neemt de huidcirculatie af en kan het lichaam niet meer alle lichaamsdelen van bloed voorzien en concentreert zich daarom op vitale organen.

Hyperthermie kun je herkennen aan de volgende symptomen:

Als een wandelaar deze verschijnselen vertoont laat dan onmiddellijk een ambulance komen en begin direct met koelen met een natte doek bijvoorbeeld.

Hoe voorkom je een zonnesteek tijdens het wandelen?