Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

In de nadagen van de zomer is het vaak fraai wandelweer. We hoeven niet meer te puffen van de hitte en nog niet te bibberen van de kou. Zo is het ook vandaag. Ik zie vele blije gezichten, men schijnt er wel zin in te hebben.
De organisatoren Bert Faro en Henk Dikken hebben weer een mooie tocht uitgestippeld, die ze de naam “Gooise bloeiende heidetocht” genoemd hebben. Dat de startplaats Bussum in het Gooi ligt is een feit, maar of de heide momenteel bloeiende is, dat moeten we afwachten. Zeker na deze hete, droge zomer. Laten we maar beginnen, dan kunnen we het zien.
Na het openingswoord van Bert heeft voorzitter Wim Freriks nog enkele mededelingen. Weer moet hij ons er op attent maken, dat het normaal is dat men in de hoofdrusten minstens één consumptie bestelt. Ik persoonlijk vind het ronduit beschamend dat dat bij de 268e tocht toch weer onder de aandacht gebracht moet worden.
Bussum 1Om 10.05 uur gaan 86 deelnemers van start. Al gauw zijn we bij station Bussum Zuid, waar we de trap over de sporen nemen. Ik loop een stukje op met Willy uit Hollandsche Rading, die over haar Camino naar Santiago de Compostella vertelt. Heel boeiend. Na enkele straten komen we op de Bussumseheide, een gebied van 160 ha. Wat de heide hier betreft: geen kleur te bekennen, dorheid is troef. Dan gaan we toch verder kijken. Als we onder de A 1 door gaan komen we in de wijk Crailoo en wie dat wilt, kan zich vergapen aan prachtige villa’s. Bedenk echter wel, dat ieder huisje zijn kruisje heeft.
Na het oversteken van de Crailoseweg hebben we op de Tafelbergheide de wagenrust. Ook hier is de heide niet om over naar huis te schrijven. Wel staat daar Jeannette klaar met sapjes en koek. Maar ook HéOpaHenk heeft ook een traktatie bij zich, want hij was afgelopen maandag jarig. En zo spontaan als de SOP-groep is, wordt het lang-zal-hij-leven aangeheven en iedereen zingt uit volle borst mee.
Daarna komen we langs de Schaapskooi, maar er geen schaap te zien. De dames zijn zeker een dagje uit.
Al heel gauw zijn we aangeland in Laren en lopen via de Brink door heel veel straten naar onze hoofdrust, de kantine van SV Laren ’99. We vallen met de neus in de boter, want daar verblijven ook een 18-tal voetballertjes die bezig zijn met een voetbalkamp. Zij lunchen met housemuziek. Een klein jongetje vraagt heel ernstig of wij allemaal familie zijn of zo. Nou, daar moet ik even niet aan denken. Dus ik stel hem gerust en vertel hem dat we een wandelgroep zijn. O, dan begrijpt hij het!
Na deze rust krijgen we te maken met alleen maar natuur. We gaan door een hekje het begrazingsgebied van de Westerheide in. Dat hekje wordt heel galant opengehouden door Willem. Wat mij opvalt is, dat hij de lopers telt. Zou hij op deze manier willen weten of er zwartlopers in ons midden zijn?
Op deze Westerheide (344 ha en gevormd tijdens de ijstijd) bloeit wel de heide. Zelfs heel uitbundig. Prachtig. Heide is een benaming voor vegetatie vooral bestaand uit dwergstruiken uit de heide- en kraaiheifamilie. Heide komt in een beperkt aantal landen voor. Behalve in Nederland en België ook in de kuststrookBussum 2 van West-Europa, Groot-Brittannië en Ierland. Het is een typische vegetatie die zich thuis voelt in streken waar een zeeklimaat heerst, met een hoge luchtvochtigheid en niet al te warme zomers en geen strenge winters.
Bij de tweede wagenrust heeft Jeannette assistentie gekregen van Jan, die enthousiast lekkere versnaperingen uitdeelt.
We steken het spoor weer over via een luchtbrug en gaan een dijkje op langs de Zanderij Crailoo. Zo kunnen we neerkijken op de vlonders, die in het water liggen. Dan volgt de Franse Kamp, dat ook een natuurgebied en kampeerterrein is. Tenslotte nog de Fransekampheide, dat in een stuwwallengebied ligt en bestaat uit een heidecomplex met struikheide en veel dopheide. Moe, maar voldaan ben ik om 15.50 uur terug bij het Zwembad “De Zandzee”.
Bedankt, Bert, Henk, Jeannette, Jan en alle personen met oranje hesjes voor jullie organisatie en jullie inzet. We hebben met z’n allen weer een mooie en gezellige dag gehad.

Met dank aan Henk, onze fotograaf, wiens foto’s ik voor dit verslag mocht gebruiken.

 

Chris bussum

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.