Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Verslag Stad- en Strandwandeling 5 september 2018

 

De informatie die Monique en Peter met ons deelden, maakten dat wij deze tocht in de agenda hadden gezet. Zoveel bezienswaardigheden, strand en stad, daar wilden we graag bij zijn.

Het werd een bijzonder dag met een enerverende start.

Vanuit Brabant verliep onze heenreis voorspoedig, maar medewandelaars hadden meer moeite om Den Haag te bereiken: wolkbreuken, lange files.... Uiteindelijk aangekomen kwam daar nog het parkeerprobleem om de hoek kijken. Menig chauffeur is de auto meerdere malen gaan verzetten of knoopte een kilometer aan de route vast om de auto op een plekje te krijgen waar aan het einde van de dag geen briefje onder de ruitenwisser zou zitten.

Dit maakt dat de klok van 10 nadert en we de start even uit moesten stellen. Dat vinden we niet erg, want inmiddels trekt de hevige regen ook over Den Haag.

Monique doet in de kantine van het volkstuinencomplex haar openingswoordje en mag een oorkonde uitreiken.

Daarna is daar onverbiddelijk het startmoment van onze wandeling: gewapend met poncho's en paraplu's stappen 42 dappere Soppers aan. Het duurde niet lang of onze voeten soppen in de schoenen, het water stroomt over de paden. Kortom: een twee uur durende bui, die je niet vaak meemaakt.

Hoe anders dan Jeannette in het vorige verslag opmerkte over de mooie nazomerdagen....

Maar het droogt  op en uiteindelijk komen we met zowaar een flauw zonnetje aan op de Scheveningse boulevard.

Ondertussen hebben we fraai gewandeld door het Haagse bos en konden we de bijzondere villawijk Marlot met de meest gelijksoortige voorbeelden van de Nieuwe Haagse School bewonderen.

Via Wassenaar, en na een aangename pauze voor een sapje en een wafel, komen we in de duinen. We passeren de Waalsdorper Vlakte met de Bourbonklok. Haag 1Deze klok wordt ieder jaar op 4 mei geluid ter nagedachtenis aan (zoals op de plaquette verwoord staat) de vele landgenoten die het offer van hun leven voor onze vrijheid brachten.

We staan een moment stil op deze plaats, die je vanzelf stil maakt.......

Op de boulevard van Scheveningen, met 16 km in de benen, hebben we een half uur pauze. Ieder kan kiezen waar hij/zij deze doorbrengt. Wij pakken een stevige kop koffie bij de Mac. Na de pauze volgt nog een bijzonder bezoekje, de Lourdeskapel, waar een getrouwe kopie op schaal van de Lourdesgrot te zien is. Ik kende het bestaan van deze kapel niet. Wie wil, bezoekt de kapel. Ik maak ook graag gebruik van deze mogelijkheid.

Via verschillende parken naderen we Den Haag. We lopen langs het fraai vormgegeven Indisch monument, bestaande uit 17 bronzen beelden. Het is op 15 augstus 1988 onthuld door (de toenmalige) koningin Beatrix ter nagedachtenis aan de Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog slachtoffer geworden zijn van de Japanse bezetting.

Uit de 17 mensenfiguren spreekt de symboliek van het leed van de bezetting en de strijdlust voor een vrije toekomst.

Dan volgt een reeks van bijzondere plaatsen. Als eerste is daar het Vredespaleis. Hèopa pakt zijn kans en maakt een foto binnen de hekken, weliswaar onder toeziend oog van de bewakers. Alle auto's die het terrein op willen rijden, worden nauwkeurig met detectorenHaag 2 onderzocht.

We komen langs tal van bekende plaatsen, we zien paleizen, standbeelden,

lopen langs de Hofvijver en komen op het Buitenhof en Binnenhof. Helaas geen politici of cameraploegen te zien, wel staat er de altijd aanwezige ijscokar...

Via het park Koekamp en opnieuw het mooie Haagse bos met fraaie vijverpartijen lopen we terug naar het volkstuincomplex. Vlak voor aankomst is er nog een 2e wagenrust en krijgen we nog een drankje en een lekkere chocoladereep aangeboden. De normale eindtijd van 4 uur is inmiddels ruim verstreken en volgens mijn voeten, hebben we ook meer dan 25 km gelopen.... Maar het was de moeite waard!

Monique en Peter, dank je wel voor deze mooie wandeldag.

Myriam van den Berg

chris den haag

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.