Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Het had zo mooi kunnen zijn...... de jubileum tocht met een top aantal deelnemers. En dat werd met het toch wel respectabele aantal van 137 net niet bereikt.
Maar dat is het enige wat beter had gekund vandaag. Verder starten we vanuit de welbekende startlocatie, de kantine van VV Amsvorde op sportpark Nimmerdor, al voor de 21e maal.
Met een temperatuur van uiteindelijk rond de 23 graden kan het niet beter. De korte broek kan dus al direct aan. En zo begeven we ons de bossen in, de A27 kruisend. De bossen worden afgewisseld met stukjes hei, maar eerlijk gezegd zijn we zo geanimeerd met iedereen aan de praat dat we minder erg hebben in de omgeving.
FB IMG 1539254481005Langs een vennetje komen we bij het eerste boshuis en sluiten het eerste lusje bijna door onder de snelweg door te gaan langs het kunstwerk 'De Ladder'. Daar geplaatst als herinnering aan de gruwelen die plaats vonden in kamp Amersfoort tijdens WOII.
Langs jaren dertig huizen komen we bij het appartementencomplex waar Rolf Kranen woont, een van deFB IMG 1539254493541 oprichters van SOP. En voor het complex staat een lange tafel klaar voor koffie of thee met een jubileumtompouse met opdruk.
Het is even gezellig in het zonnetje dat inmiddels zo veel kracht heeft dat de jacks uit kunnen. We vervolgen langs een kleurige dahlia tuin waar ondanks het bordje 'verboden toegang' toch binnen foto's worden gemaakt. En 'maar we maken niets stuk' staat er écht niet bij!!!
Ook hier zijn geregeld fraaie paddoos vast te leggen en ik raap samen met Peter een zakje vol met tamme kastanjes, gaan we lekker puree van maken. 😋
Opeens zie ik een infobord staan..... van kamp Amersfoort dat we onverwacht binnen zijn gelopen. We maken een ommetje door een loopgraaf en komen bij het beeld 'De Stenen Man' en bij de wachttoren en het infocentrum. Maar voor dat laatste hebben we al helemaal geen tijd. Na nog een paar handjes tamme FB IMG 1539254532309kastanje lopen we helemaal achteraan......
Terug langs 'De Ladder' komen we op de horecarust bij VV Amsvorde. Daar genieten we voor nog geen 7 euro van drie consumpties en twee broodjes met een kroket/frikandel. Maar niet lang want we worden gemaand binnen te komen. Daar worden diverse mensen in het zonnetje gezet. De mensen achter de bar, Gerrie, Rolf, Co en natuurlijk Wim.
Maar we zijn pas op de helft dus op voor de volgende ronde gewapend met het jubileum SOP-pertje, en we krijgen ook een portomoneetje/sleutelhouder met jubileum opdruk. Jacqueline veegt iets uit haar nek dat kriebelt. Vorige keer was dat een steekbeest dat zijn naam eer aan deed, nu de rups van de mediaborstel, een onopvallende nachtvlinder die er als rups schitterend uit ziet.
Gerrie zwaait ons uit als we de rand van Amersfoort langs gaan wandelen, langs appartementen en jaren dertig huizen. Het lijkt wel of deze hele hoek van Amersfoort in die jaren neergezet is, aangevuld met nieuwe huizen in dezelfde stijl. Bij een bord 'PAS OP SPELENDE KINDEREN' merkt Bernard gevat op: het staat nooit anders om: spelende kinderen pas op.
Langs het spoor met een oude personen wagon gaan we de stad in bij De Koppelpoort.
In een stukje haven liggen prachtige vrachtschepen met op de achtergrond een industriële schoorsteen en het gebouw van Prodent. Een park voert ons over de oude stadswal en langs gedichten en leuzen van Loesje gaan we de oude stad door slingeren, oa door een opvallend hofje uit de 16e eeuw. Opvallend door zijn grootte en niet traditionele vorm. (Lees vierkante open binnenplaats.) Dan komt ook het nadeel van zo'n grote groep naar voren: het duurt even voor het hele peloton de smalste straten en poortjes door is. Wat dan weer gelegenheid geeft voor het maken van foto's.
We verlaten de binnenstad weer en inmiddels hebben we de wandelkalender al aardig ingevuld met voorgenomen tochten als de Waterpoortloop, KM Vijfhuizen, Cuijk, Hilversum, de 80 van 1 Altena, de Heuvelland vierdaagse, de Dodenmars, of vallen die laatste twee samen......
We stuiten op een wagenrust in een parkje waar we even lekker gaan zitten met onze koek en zopie. Opstaan voor het vervolg is een ander verhaal, maar we gaan weer door over landgoed Randenbroek en het Beekdal en langs struikelstenen voor gefusilleerden en vermoorde Joden. En dan staan we even over vieren weer op het sportcomplex waar we nog wat na drinken.
Het was weer een fantastische wandeldag waarvoor onze dank aan de jubileumcommissie en andere organisatoren van SOP en de medewerkers van VV Amsvorde.

Soptocht 274 Amersfoort

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.