Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

De weersvoorspellingen beloven niet veel goeds: kil, guur, regen. Zou het nu dan echt gedaan zijn met de mooie zonnige SOP-wandelingen? Maar we laten ons er niet door afschikken. Met een volle auto rijden we vanuit Brabant naar Vaassen. Want we willen bij een wandeling zijn, die georganiseerd is door Rina!

We starten opnieuw in een kantine van een voetbalvereniging. Dat staat garant voor een lekker kopje koffie en een gezellig sfeertje. Langzaam druppelen de wandelaars binnen. De teller blijft steken op 84! Een mooi aantal, waar Rina blij mee is. Ondanks haar blessure gaat ze 2 gedeeltes van de tocht meelopen, maar niet nadat ze rond de klok van 10 de bijzonderheden over de tocht vertelt. De Avervoordsekruisroute, het is een mond vol, het had ook Kerkentocht kunnen heten. Rina meldt dat we er vandaag maar liefst 6 passeren. Er is een oorkonde voor iemand die 144 SOP-tochten gelopen heeft, maar de gelukkige is er vandaag niet. We houden zijn naam nog even stil en de oorkonde gaat de koffer in.

De jas aan en naar buiten, waar het fluitje van Henk laat weten dat het gedaan is met de rust.

We lopen naar het centrum van Vaassen. Langs de mooie dorpskerk komen we op het Marktplein.. Hier krijgen we een leuke verrassing. De kaasboer wacht ons op met kaasblokjes!  

Vaassen 1 1600x900 copyDe route leidt ons langs Daams' molen, een 8-kantige stellingmolen. In het voorjaar van 2012 is deze opgehoogd met 4,9 meter. Dit is geweest om een vrije windtoevoer te krijgen.

We vangen een glimp op van Kasteel Cannenburch. Rina's volgende wandeling leidt weer langs het kasteel. Dan gaan we het buitengebied in. Smalle weggetjes, mooie boerderijen, sprengen, het riviertje de Grift, er is van alles te zien. We komen door het buurtschapje De Jonas, net ten westen van het Apeldoorns kanaal. Het heeft maar liefst 3 straten: De Jonasweg, Jonas en Hafkamperweg.

Op de carpoolplaats bij de A50 wacht de man van Rina met een metgezel ons op, de 1e wagenrust. Een lekker pakje sap en een koek.  We worden koud van het stilstaan. Ik ben dan ook blij als we weer aanstappen. Aan de overkant van de snelweg lopen we door een open agrarisch landschap. De wind en temperatuur doet verlangen naar een muts, sjaal en handschoenen. Maar we laten ons niet kennen. Het is droog en dat is al pure winst, met de voorspellingen van vandaag.

Het valt op dat bij praktisch iedere boerderij wel paarden of pony's in de wei staan. Soms worden we begroet met Vaassen 2een luid gehinnik. Ook lopen we door een schapenwei, waar de schapen wat onrustig worden van die slange sliert wandelaars. Groepje bij groepje rennen ze tussen ons door en staan dan op afstand, veilig bij elkaar, ons na te staren.

Vlak voor de grote rust komen we op het Avervoorder klompenpad en zien een bijzondere boerderij.

Het bord maakt duidelijk dat dit de herenboerderij Huis Avervoorde is. We lopen aan de rand van een beek, langs een maisakker en komen bij een planken bruggetje. "Waar staat dat kruis voor?", hoor ik zeggen. Het Avervoordse kruis, waar de route de naam aan ontleent. En ik ben er zomaar voorbij gelopen!

Dat kan toch niet, terug...... En ja hoor, daar staat het Zoenkruis. Een integrerende naam. Een Zoenkruis is een monument ter nagedachtenis. Het Avervoordse zoenkruis is in 1571 geplaatst, ter herinnering aan de zoon van de herenboer, die op dit plekje verdronken is in de beek.....

Vaassen 3Wij komen echter veilig aan de overkant, via een plank en door behulpzame handen.

Nog iets verrassends! Een akker met kleurrijke wintergroenten, rode kool, maar ook en ik had dit nog nooit gezien, dieppaarse boerenkool.

De centrale rust is opnieuw bij een voetbalvereniging. Ditmaal bij Vlug en Lenig in het buurtschapje De Vecht.  En vlug zijn de vriendelijke dames achter de bar. De broodjes kroket en soep staan ons al op te wachten. Goed geregeld Rina!!

Het tweede gedeelte van de route leidt ons door het plaatsje De Vecht. Een oude basisschool uit 1920 en de 4e kerk op de route. We steken een waterloop over en zien een mooie standbeeld. We hebben vandaag al veel beelden gezien: modern en traditioneel, maar ook veel houtsnijwerken..... Opnieuw lopen we langs een oud kerkje, bijna niet als zodanig herkenbaar.

Er vallen wat spetters, zou het nu dan toch gaan regenen? Een enkeling steekt de paraplu op. Maar het mag geen naam hebben.

Het volgend buurtschapje is Beemte. Ook dit is piepklein en bestaat uit net als Jonas uit hoogruit drie straten. Hoe leuk is het om hier te lopen!

Na de brug over het Apeldoorns kanaal treffen we de tweede wagenrust met sapjes, chocolade of koek. We worden vandaag weer prima verzorgd! Twee nog erg jonge dames mogen helpen. En dat vinden ze leuk!

Dan lopen we terug in de richting van Vaassen. Een stukje bebouwde kom en dan zijn we bij de finish. Een zo goed als droge dag, ondanks de voorspellingen, een heerlijke wandeling, prima verzorgd. We zijn blij dat we gekomen zijn.

Rina, bedankt!

Myriam van den Berg

Chris Vaassen

 

 

 

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.