Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

De 283e Samen Op Pad-wandeling heet de 3e Wekeromse Zandtocht en is tevens de laatste van het jaar 2018. Organisator:  Casper Seijn.

Als we om even vòòr 10 uur buiten het “Kulturhus” staan, neem Voorzitter Wim Freriks het woord. Hij meldt dat op 5 december jl Co Stam is overleden.  De kaart lag bij de inschrijftafel. Hij vraagt ons om een moment stil te zijn. En zo geschiede. Hoe stil kan de stilte zijn.

Co was 10 jaar geleden mede-oprichter van de SOP-wandeltochten, waar wij heden ten dage zoveel plezier aan beleven.  Dat Co moge rusten in vrede.

Daarna vertelt Wim, dat we vandaag 124 deelnemers hebben, waardoor het totaal aantal deelnemers dit jaar bijna 4.000 is. Hij wil een applaus voor de vrijwilligers, die voor zoveel mooie tochten hebben gezorgd. En ook dat geschiedt.

Casper kan een oorkonde uitreiken voor 144 tochten aan onze “verwenner” Gerrit Oskam (tocht Zijderveld). Bravo. Om 10.04 uur gaan we van start.

Wekerom is een dorp in de gemeente Ede. Casper heeft in zijn voorbeschouwing geschreven dat de bewoners overwegend tot de streng gereformeerde kerk behoren, maar oeps…… in de hal van het “Kulturhus” heb ik toch een pikant schilderij zien hangen (!).

Een bekende inwoonster van Wekerom is Marjolein Bastin, illustrator en tekenaar.

Via de Koperensteeg verlaten wij het dorp. Deze weg biedt ons veel mooie vergezichten, grote boerderijen en chique landhuizen. We slaan links af de Hoge Valkseweg in en komen in het buurtschap De Valk. Dit ligt ca. 2 km ten noordwesten van Wekerom,  had in 2001 ongeveer 430 huishoudens en 1670 inwoners en kent geen kern. De Groote Valksche Beek stroomt er door.

Maar er is daar genoeg bedrijvigheid, hoor: een plattelandswinkel, een snuffelzolder, een theetuin met terras, maar ook een klompenpad. Die begint met een overstapje. Wim en Henk bieden hulp. Zo wil ik nog wel een paar van die overstapjes hebben. Ik word op mijn wenken bediend, want aan de andere kant van de wei is er weer een. Daar staat Peter om ons te helpen. We gaan daardoor als een lint door het landschap. We komen bij een nagebouwde IJzertijdboerderij. Hier kunnen we ontdekken hoe mensen leefden in de IJzertijd, de periode van de prehistorie die volgde op de bronstijd en gekenmerkt werd door gebruik van ijzer. Terwijl we kunnen rondkijken, worden we getrakteerd op lekkere mini-marsjes e.d.

We zijn inmiddels het Wekeromse Zand opgegaan. In dit mooie heuvelachtige wandelgebied kom je vrijwel alle landschappen van de Veluwe tegen.

wek 1We vervolgen de route en komen bij het monument van Robert N. Greene, een 20-jarige 2de luitenant uit Virginia VS, die in 1944 gesneuveld is voor onze vrijheid. Ik gedenk hem in stilte.

Dan volgt een gebied met zandvlaktes in de verte en waterpartijen op de voorgrond. We passeren een ijzeren plaat met de mededeling dat het nog 2160 m is naar het middelpunt van Nederland.

Ik loop een poosje op met Ben uit Raalte. Hij vertelt over zijn pennenverzameling met opschrift van stad of dorp. Ook in Wekerom is hij op pennenjacht geweest en hij had succes.

We belanden als vanzelf in Eikenstek, ook een onderdeel van het Wekeromse Zand. In dit gebied gaan we via een diepe geul de berg af. Dat is mooi werk. Maar wie Casper kent, weet ook dat we , o hemel, weer een berg op moeten. Ik heb er moeite mee. Bovenaan wordt gekeken naar de ploeteraars. Vervolgens wandelen we over Camping “de Rimboe”. Ik hoop dat we hier de hoofdrust zullen hebben, want ik verlang naar mijn broodje kroket. Maar neen, we gaan nog eventjes de Scheeleberg in en dan pas in het Toppark Landgoed De Scheleberg is de rust.

Een mooi etablissement volop in kerstsfeer.

Na deze welverdiende rust gaat de caravaan verder. Nu komen we in een gebied waar volop koeien aanwezig zijn, die dezelfde kant op willen.  Ze brullen alswek 2 teken dat ze honger hebben. Ik zorg er voor, dat er een paar stoere mannen achter me lopen, zodat ik niet te grazen word genomen. We kijken uit over heidevelden, die vast in augustus een mooi aanzicht bieden.

Bij de 2e wagenrust is er veel vrolijkheid. Ons wordt verteld, dat Gerda en Deliana respectievelijk morgen en overmorgen jarig zijn. De dames zijn trouwe wandelaars van de S.O.P. Ze worden hartelijk toegezongen. Een leuke bijkomstigheid moet ook vermeld worden, vind ik: Deliana heeft net de 50.000 km wandelen vol gemaakt. Alleen dat al is een hoeraatje waard.

Het laatste stuk van het parcours gaat over leuke boerenpaden en over erven en langs de Groote Valksche Beek,  in de volksmond de Dorpsbeek of Barneveldse beek genoemd.

Om 15.50 uur zijn we terug bij het “Kulturhus”, waar nog een groot aantal wandelaars gaan napraten onder het genot van een drankje.

Bedankt, Casper en alle vrijwilligers, voor deze mooie tocht. Die “hoge” berg is je vergeven, want verder was alles prima in orde. Tot volgend jaar. 

Zeist, 13 december 2018

Jeannette van Buuren

Chris wekerom

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.