Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Een nieuw jaar, dus weer nieuwe kansen om er wat van te maken en een nieuwe serie S.O.P.-wandeltochten van maar liefst 44 stuks.

Bert Faro en Henk Dikken bijten het spits af met de Natuurtocht in Laren NH.

In de kantine van de sportvereniging aan het Schuilkerkpad is het een vrolijk geroezemoes van goede wensen. Hier en daar hoor ik ook een  klapzoen, de sfeer zit er gelijk goed in.

laar 1Als de 125 deelnemers buiten staan, neemt Henk Dikken het woord, want hij mag 2 oorkondes uitreiken.  Eén aan Coby voor 72 tochten en één aan Leni voor 24 tochten. Bravo dames. Dan neemt Sonja het woord. Ze heeft van Willem en Bernard de opdracht gekregen om Henk een kleingheidje te overhandigen. De mannen zijn te verlegen om dat zelf te doen. Het  blijkt een kabouter te zijn. Lachen alom. Het gaat om een jarenlang "grapje".

Niets meer aan de orde zijnde vertrekken we. Eerst het Goois Natuurreservaat Laarder Eng in, restant van een grootLaar 2 akkergebied dat Laren vroeger geheel omsloot. Dan gaan we de snelweg A1 over en komen in het gebied Zuiderheide, ook zo'n mooi gebied, dat archeologisch en geologisch belangrijk is. We doorkruizen veel heidevelden met in de verte de St. Vituskerk van Hilversum.  Het is lekker wandelweer en dan zie ik ook nog  de zon verschijnen. Heel even weliswaar, maar toch...... We lopen naast de Oude Postweg, een weg die ook al op de Kaart van Gooiland uit 1843 te vinden is. Vervolgens  gaan we het gebied Anna's Hoeve in, een recreatiebos, dat in de jaren 1930 ontstaan is als werkverschaffingsproject waarbij door werklozen siervijvers en heuvels werden aangelegd. We steken een spoorbaan over en komen in de Hooge Vuursche van de Utrechtse Heuvelrug. Hier  wisselen loofbossen en dennenbossen elkaar af. Midden in het bos bevinden zich enkele weilandjes. Bij de provinciegrens van Noord-Holland en Utrecht is de eerste wagenrust. Daar staat Rosalien met lekkere koek en een stukje verderop staat Jeannette met de sapjes.

Hierna lopen we door het Landgoed Pijnenburg en de Lage Vuursche. Vlakbij het dorp Lage Vuursche passeren we een klooster met kapel. Velen maken een rondje over dit terrein, maar ik kom er niet aan toe(!).

De hoofdrust is in het Dorpshuis “De Furs”. Ik word er op attent gemaakt dat ik zelf mijn thee kan tappen en zie daar, aan het einde van de tafel staat Hette, die zich vandaag even opwerpt als kassier. Bij ons laatste bezoek aan dit dorpshuis zijn er namelijk mensen geweest, die wat gegeten en gedronken hebben maar niet hebben betaald. Misselijk hoor, en onacceptabel. Waarom gebeurt dat toch steeds?  Ik snap dat niet. Als je rijk wilt worden, ga dan een bank beroven en verpest het niet voor de goedwillende wandelaar.

Na deze pauze lopen we langs de begraafplaats bij de Stulpkerk en kasteel Drakesteyn.   

Het bos rond de Lage Vuursche is één groot stiltegebied. Door het hele jaar is het hier werkelijk genieten. Maar we kunnen  niet blijven plakken, we moetenLaar 3 verder. Na de oversteek van de Hilversumsestraatweg en een spoorlijn komen we op het landgoed Groeneveld, een buitenplaats voor mens en natuur.

Naast het kasteel hebben we de 2e wagenrust, Jeannette wordt nu geassisteerd door Jan, ook gezellig. Een mandarijntje valt ons ten deel.  Na een lange laan belanden we op het terrein van “Amerpoort”, een stichting dat het samen werken aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking als missie heeft.

Tenslotte gaan we door het Goois Natuurreservaat Postiljon. Het gebied bestaat uit een heideveld, stuifzand (oei zwaar hoor, ik voel het aan mijn kuiten), vliegdennen en krentenstruiken.

Het “Goois Natuurreservaat”  wil de inwoners van ’t Gooi graag in contact brengen met de rijk gevarieerde natuur. Wij mochten daar vandaag ook van genieten.

Om precies 16.00 uur kom ik bij het eindpunt aan en ga een afzakkertje nemen, want dat heb ik wel verdiend.

Bedankt Henk, Jeannette, Rosalien en alle andere helpers voor deze geslaagde dag.

Begrijpelijk dat je er niet was, Bert, maar jou wil ik ook bedanken voor al het voorbereidend werk. 

Jeannette van Buuren

284 Laren 2019 1

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.