Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Het is voor mij ca. 30 Km rijden naar Voorthuizen, een dorp in de Gelderse Vallei, waar we vandaag het 5e Rondje Voorthuizen zullen lopen. Ik heb veel attributen bij me voor de voorspelde regen, dus laat maar komen.

Organisatoren zijn Hans Mulder en Bertus van Ginkel. Aantal deelnemers: 83.

De start is vanuit de kantine van de voetbalclub V.V.O.P. (Voetballen Voor Ons Plezier) aan de Roelenengweg. Ik zie daar Joost Egbers binnenkomen en feliciteer hem alsnog omdat hij vorige week gehuldigd werd vanwege 250 S.O.P.- tochten. Wat een trouwe wandelaar.

Om 10.00 uur roept Bertus met luide stem ons naar buiten en doet Hans het welkomwoord. Daarna krijgt hij een oorkonde uitgereikt voor 240 tochten. Nog zo’n trouw persoon. Hij loopt altijd achteraan om de groep bij elkaar te houden. Bravo.

De regen daalt al over ons neder en dat zal bijna de hele dag zo blijven. We lopen door een aantal straten richting het centrum. In 2017 had Voorthuizen 10360 inwoners.  Het dorp heeft duidelijk een streekfunctie. Dat kun je zien aan het centrum met het winkelhart, dat zich rond de Hoofdstraat bevindt.

voor 1Via de Schoonengweg verlaten wij het dorp en komen in het landelijk buitengebied. Nou, dat kun je gelijk merken, want het ruikt hier ook behoorlijk landelijk. In het geheel dus geen rozengeur en zonneschijn.

We komen langs het Recreatiegebied Zeumeren, dat ontstaan is door zandwinning van het Zeumerse gat, die nog steeds plaatsvindt. We steken via een viaduct zowel de A1 als de spoorbaan Amersfoort-Apeldoorn over.

Mooie landwegen en soms een fietspad volgen. Aan de Grote Hegweg zie ik in de verte al de wagenrust. Zeer welkom. Gijs en Leon vertroetelen ons met koek en een sapje. Heel fijn, bedankt.

Later passeren we kijk- en wandeltuin “Klein Boskoop” in Stroe. Deze tuin was tot 2005 een kwekerij. De eigenaar veranderde de kwekerij na zijn arbeidzaam leven in een grote tuin met in elkaar overlopende delen. Hoe mooi zal dat in de zomer zijn.  Via de Wulpenweg lopen we Stroe binnen. We passeren 18 in aanbouw zijnde huizen, maar we zijn te laat. Alles is verkocht.

In het Dorpshuis De Hofstede is de hoofdrust. Nu heb ik een probleem. Ik weet niet meer of ik tomatensoep heb aangekruist of kippensoep. Ik moet weer een keuze maken, het is niet anders, want ik hou van beide soepen. In een grote zaal staat een grote tafel met daarop alle etenswaar en drank. Plus de kassa. Het is een drukte van belang. Gelukkig. Alle mensen hebben begrepen wat de bedoeling is als je het dorpshuis betreedt. Ook zie ik wandelaars een half uur later de vaat van de tafels nemen en meenemen naar de grote tafel. Opgeruimd staat netjes. We mogen vast nog eens terugkomen.

Om 13.11 uur vertrekken we voor de tweede helft.

We komen nu terecht in het Stroërzand. Dit bosrijke gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer.voor 2 We hebben te maken met mooie brede paden, nu misschien wat modderig, maar het is goed te doen. Het is daar dat we de 2e wagenrust hebben, weer met een sapje. Wel royaal hoor. Ik hoor iemand zeggen “en dat allemaal voor € 3,00”. Dat is nog eens een wandelaar die waardering heeft voor hetgeen de organisator doet voor ons.

Vlak voor het Wilbrinkbos kom ik de man met de hamer tegen. Ik ben die regen zo verschrikkelijk zat!!  Het Wilbrinkbos is een groot bosrijk landgoed met een landhuis, houtwallen, heide, vijvers en vennetjes. We lopen langs grote bomen met boven de grond liggende wortels. Magnifiek gezicht. Als we dit bos verlaten zijn we na vijf minuten bij het eindpunt.

Hans en Bertus en helpers, bedankt voor deze wandeldag. De tocht was heel mooi, heel gezellig en……. heel nat!

Jeannette van Buuren


288 Voorthuizen 2019 5

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.