Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Ruim op tijd zijn we in restaurant “De Tijd” in Wolfheze voor S.O.P-tocht nr. 292 die het 3e Rondje Wolfheze is genoemd en georganiseerd wordt onder de professionele leiding van Casper Seijn.

Vlak voor 10.00 uur wil Casper vertellen dat we 103 deelnemers hebben, maar dan komt Hermien nog aanwaaien en dan zijn we met 104. Er blijken later nog 2 wandelaars te komen. Om klokslag10.00 uur vertrekken we richting het station om via een tunnel onder het spoor door te gaan. Dat is wel zo veilig.

We krijgen eerst een lang pad langs het spoor. Regelmatig komt er  een trein langs denderen op weg naar Arnhem of naar Ede-Wageningen. Na 25 minuten steken we dat spoor over en gaan de parallelweg op om dan terecht te komen op de Renkumse Heide. Het landgoed Quadenoord is daar een onderdeel van. Landgoed Quadenoord is al zo’n 130 jaar in het bezit van één familie. Het is een veelzijdig landgoed met diverse functies zoals landbouw, bosbouw. De weilanden, akkers en bossen vormen een aantrekkelijk decor voor recreatief gebruik.

wolf 1De eerste wagenrust is bij het fietsenknooppunt 88 nabij een spoorwegovergang. We krijgen een lekkere versnapering. Het is nog droog, dus iedereen is gezellig aan het keuvelen zowel zittend aan de picknicktafels als staande in het gras dan wel zittend op de trappen van een kunstwerk. We hebben vandaag een zeer gemêleerd gezelschap. Ik heb al in het begin jonge wandelaars ontwaard. Chris (16 jr.) bijvoorbeeld uit Oosterhout Gld en Linda (26 jr.) uit Vaassen. Ook zijn er wandelaars uit Heerlen. Dat is bepaald niet naast de deur. Heel fijn dat bovengenoemden bij ons willen komen wandelen.

We vervolgen de route en volgen de Bosbeekweg met het Verhaal van Ede. We schijnen meerdere geheimzinnige heuveltjes te passeren. Soms zijn de heuvels ontdaan van begroeiing, maar dan worden ze niet altijd opgemerkt.

Op een gegeven moment  voel ik toch echt dat we een beetje aan het klimmen zijn. Niet dramatisch, maar wel vals plat.

Dan zie ik de Pannenkoekenhoeve, kunnen we hier niet de hoofdrust houden? Iedereen loopt er voorbij, dus ik moet ook verder.

Aan de rand van de Oostereng hebben enkele bomen oranje strepen. In dat bos wordt gewerkt aan de toekomst. De strepen geven aan welke bomen volgend jaar geveld gaan worden. Dat is nodig om de andere bomen ruimte, lucht en licht te geven.

Dan komen we Bennekom binnen. Bennekom is een dorp in de Gemeente Ede en ligt op de grens van de zuidwestelijke Veluwe en de Gelderse Vallei. We lopen door een paar straten met koninklijke namen en doorkruizen het Van Slootenplein. Zie daar het mysterieuze kunstwerk van Sandro Setola met de lange titel “all good things come to those who wait”. Het maakt mij zeer nieuwsgierig. Het kunstwerk is bedoeld als een "verrassing" voor de voorbijganger. Ik zal het thuis eens opzoeken op internet.

In het centrum belanden we  in groepsrestaurant "Altijd Aangenaam". Ik ga gelijk in de rij staan voor mijn thee en broodje kaas. Zo, nu kan ik lekker uitrusten. Als we na een half uur weer weggaan, zie ik een blij verraste bazin van het etablissement, die nog nooit heeft meegemaakt dat haar gasten de vaat afruimen en op de bar zetten. Maar dat doen de SOPPERS gewoon, toch?

Na deze heerlijke pauze loop ik een stukje met Theo uit Erp. Hij vertelt over zijn vrouw die ook vaak heeft deelgenomen aan de SOP-tochten en we hebben hetwolf 2 nog even over onze belevenissen bij de Vierdaagse van Nijmegen. We passeren een daggelderswoning van vòòr 1850 en  gaan de A12 onderdoor via de Baron van Wassenaertunnel.

We blijven aan de rand van het landgoed Hoekelum, de paden gaan enigszins stijgen en bij de Dr. Hartogsweg moeten we zelfs een heuveltje over. Dan lopen we een heel eind langs het spoor en wanneer we de A12 weer onderdoor zijn gegaan zie ik een ANWB-paddenstoel met daarop genoteerd dat Wolfheze nog slechts 5,2 km is. Nou, dat schiet op.

Maar na de tweede wagenrust op dezelfde plaats als de eerste wagenrust, heeft Casper nog een paar leuke ommetjes voor ons in petto. De regenbuien komen nu gestaag naar beneden, ik zie veel paraplu’s.

Ik lees op een bord aan een paal dat we welkom zijn op Sysselt. Dat is een uitgestrekt bosgebied met daarin heidevelden en oude beplante stuifzanden. Je kunt hier ook terecht komen als je het Trekvogelpad loopt en het Veluwe Zwerfpad.

We komen in De Buunderkamp, een gebied waar je rustig kunt wandelen en dieren kunt spotten. Aan dat laatste heb ik momenteel geen enkele behoefte, want ik heb vandaag al aardig wat apen gezien!

Prachtige natuurweides volgen nog en de resten van een voormalig Duits kamp. Dan nog even het spoor over en zo ben ik om 15.50 uur weer bij  “De Tijd”.

Casper, je noemde zelf deze tocht een eenvoudige tocht. Maar eenvoud siert. Ik vond hem mooi. Enorm bedankt voor je organisatie. Chapeau.

Jeannette van Buuren.

292 Rondje Wolfhese 2019 9

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.