Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Onder de vrijwilligers, die een tocht uitzetten voor het comité Samen Op Pad, zijn een paar Brabanders. Zij laten ons genieten van de streek, waarin ze wonen.

Zo ook vandaag. We zijn te gast in de Meierij van ’s Hertogenbosch.

Organisator is Myriam van den Berg. Aantal deelnemers: 67.

Startlocatie is Eetcafé De Oude Ketting in Boxtel. Dit chauffeurscafé  heeft een frisse, warme, authentieke ambiance. Als ik naar het toilet ga, zie ik een deur met alleen het woord Bla. Dat is duidelijk het herentoilet, want mannen hebben aan één woord genoeg. Op de andere deur staat vele malen het woord Bla. Dan moet dat het damestoilet zijn, want ………..

Buiten heet Myriam ons van harte welkom. Zij mag een oorkonde uitreiken aan Gerda Egberts voor maar liefst 192 tochten. Wat ben jij een trouwe wandelaarster, Gerda. Bravo.

Dan meldt Myriam, dat we de jarige Peter, onze fotograaf,  in ons midden hebben en vraagt ons het ‘Lang zal hij leven’ aan te heffen. Iedereen zingt spontaan  uit volle borst en o zo zuiver mee, we lijken het Liempd’s Gemengd Zangkoor wel. Daarna krijgt Peter door Deliana een grote verjaardagskaart overhandigd. Gefeliciteerd, Peter, en dat je deze leeftijd mag omdraaien in een goede gezondheid.

Door al deze festiviteiten verlaten we om 10.07 uur het parkeerterrein, gaan via een viaduct de snelweg A2 over en al gauw links het kleine, maar ook zo mooie landgoed Venrode in. Dit 88 ha grote landgoed wordt beheerd door de Stichting Brabants Landschap. Het is gelegen op een stuifzandrug die zich langs de westoever van de Dommel  uitstrekt.

Box 1Deze rivier steken we via de Hooibrug over. In dit gebied zie ik veel karresporen en paden die toch een straatnaam hebben. Het is me al vaker opgevallen, dat dat in het oosten en meer naar het zuiden toe in ons land veelvuldig voorkomt.

Via een boomkwekerij lopen we naar het buurtschap Hoog Munsel en het is daar dat we door de jarige Job en zijn Ria getrakteerd worden op 3 paaseitjes p.p. Is dat niet aardig?

Dan komen we weer bij de Dommel. Deze rivier is eerst  een beek en stroomafwaarts een kleinere rivier in de Kempen en de Meierij van 's-Hertogenbosch. Hij meet 120 km, waarvan 35 km op Belgisch (Limburgs) grondgebied en 85 km op Nederlands (Noord-Brabants) grondgebied.

De eerste wagenrust is in het gehucht Kasteren, waar de tijd heeft stil gestaan. Jan, de man van Myriam’s vriendin, heeft de tafel gedekt waarop allerlei lekkernijen staan. Het is nabij de voormalige spoorlijn Boxtel-Gogh, lokaal bekend als het Duits Lijntje. Er staat een  Liegbenkske, waarop toevallig Deliana en Ria zich hebben neer gevleid.

Na deze aangename verpozing komen we langs het voormalig stationsgebouw. Dat is aan de bouw heel duidelijk te zien. Aan de Vendelstraat passeren we de Sint-Antoniuskapel uit 2003.  Een heel legioen aan fotografen snellen naar deze veldkapel alsof we nog nooit een kapel hebben gezien. Hier in Brabant zie je erBox 2 echter heel veel. Dan volgen het Groot Duijfhuijs, een duiventoren en een fraaie boerderij, waarop een rietdekker bezig is het pand nog meer te verfraaien. Inmiddels hebben we aan de kant van de weg al wilde bosanemonen gezien. Maar nu gaan we de Maai in en dan zien we er veel en veel meer. De bosanemoon is een lage vaste plant uit de ranonkelfamilie en groeit meestal in grote groepen . Ook zien we veel meanders van de Dommel. Dat vertelt ons een mede-wandelaar die met zijn accent duidelijk uit deze streek komt. Maar wat we ook op ons pad zien: een grote dikke boom, die recentelijk is omgewaaid. Het valt voor velen nog niet mee om er over heen te gaan. Maar Myriam staat ons zoals een goede gastvouw betaamt, hulp te bieden. Ook andere wandelaars helpen een handje mee.

De hoofdrust is in café ‘t Groene Woud, pleisterplaats van Sien Peijn. Ik zit achterin, kan alles goed overzien en constateer, dat er ook  mannen zijn, die het niet kunnen laten om te bla-bla-bla-en. Wel gezellig hoor, daar niet van, maar toch……..

Na de heerlijke soep met brood en kruidenboter gaan we aan het tweede stuk beginnen. Het gebied waarin we ons bevinden, Geelders van het Groene Woud ten oosten van Boxtel, bestaat o.a. uit  hakhoutwallen, loofbos, heide,  grasland en akkers.

Box 3Als we de weg N618 oversteken belanden we in de Gasthuiskamp, voormalig gebied van Jan Hendrik Hoogerwou van Liempt, die een groot natuurliefhebber was. Hier zien we al veel krentenbloesem, altijd weer een lust voor het oog.

In het dorp Gemonde wacht ons de tweede wagenrust, we krijgen een appel aangeboden. Dan is het nog een kleine 4 km. We volgen een pad langs de Dommel met steeds weer fraaie vergezichten.

Na de Hooibrug lopen we linea recta naar de finish.

We hebben heerlijk wandelweer gehad, niet koud, niet warm en ook de voorspelde regen is elders gevallen. Wat hebben we geboft.

Lieve Myriam, wat heb je ons vandaag een mooi parcours aangeboden. Veel natuur in bos en open landschap en ook veel historie.

Ik dank je vanuit mijn hart en kom graag nog eens terug.

Jeannette van Buuren.

296 Boxtel

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.