Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Op deze mooie lentedag is het een genot om naar Renswoude af te reizen voor de 7e Tweedaagse. De organisatie ligt wederom in handen van Casper Seijn. Er zijn 53 deelnemers voor de tweedaagse en 32 deelnemers zullen alleen vandaag lopen.

Voordat we starten kondigt Casper aan, dat we een jarige in ons midden hebben: Nico van Ee (tocht Garderen). Ook Bert Diekman is er, die afgelopen zaterdag jarig was.  Een luid “Lang zullen ze leven” stijgt op.

 Dan wordt er nog medegedeeld, dat we een extra stop zullen hebben, omdat Willem uit Veenendaal het leuk vindt om ons zomaar te trakteren.  Dat doet hij trouwens elke Tweedaagse.  Een applaus volgt, want dat vindt iedereen wel lekker, die snoepers.

rens 1Om 10.07 uur vertrekken we. Als een lang lint trekken we over het fietspad  richting het dorp, over de Munnikenbeek, langs de zichtlaan van het kasteel en langs de voormalige personeelswoningen. Renswoude is vooralsnog de kleinste zelfstandige gemeente in de provincie Utrecht en een deel is beschermd dorpsgezicht.

Net voor restaurant De Dennen gaan we de Groeperkade van de Grebbelinie op. Een trapje naar rechts en we lopen op het landgoed Wittenoord met veel krentenbloesem en doorkijkjes op prachtige buitenhuizen. Renswoude moet een rijke gemeente zijn, heb ik me laten vertellen.

Het is daar dat we de beloofde traktatie krijgen. Bedankt Willem.

Paden door bosschages volgen, landwegen langs boerderijen en weilanden met paardenbloemen; er is veel moois te zien, zeker nu de zon schijnt en de natuur begint uit te lopen.

Vlak voor Scherpenzeel lopen we de provincie Utrecht uit en Gelderland in. Scherpenzeel heeft ca. 6000rens 2 inwoners. Een bekende inwoner is Henry Schut, sportjournalist en televisiepresentator.

We lopen door straten met veel nieuwbouw om ten slotte aan te komen bij het Kultuurhuis De Breehoek. Daar is de hoofdrust.

Velen blijven buiten en genieten van de zon. Er is zitgelegenheid genoeg.

Na de pauze gaan we richting het centrum, langs de Hervormde kerk en de dorpspomp, langs het Huys der Heelmeesters naar Huis Scherpenzeel. Er worden door veel wandelaars foto’s gemaakt, maar ook door het “Geldersch Landschap & Kastelen” wordt door middel van cameratoezicht beelden gemaakt ter bescherming van hun en onze(!) eigendommen. Het is maar dat u dat weet.

Aan de Oude Holleweg, bij boerderij De Grote Fliert, hebben we de eerste wagenrust. Velen maken gebruiken om de nodige zonnestralen op te doen en nemen het er van. Maar lang kan het niet duren, want het fluitje klinkt weer en uit is de pret.

Een stuk verderop moeten we door een hekje het weiland in. Dat is voor sommige wandelaars een heel gehannes, maar op deze manier kunnen de achterlopers weer bij de groep komen.

De tweede wagenrust is zo maar op een bospad; diverse mensen helpen Casper met het uitdelen van heerlijke versnaperingen en  Willem deelt zijn laatste marsjes uit.  We vervolgen het pad en dan zie ik links in de verte al de finish liggen. Ha fijn, dat valt mee. Maar Casper heeft nog iets leuks bedacht. We gaan rechts rens 3af en lopen richting het spoor. Dat valt dus tegen. We komen langs het Grebbelinie Bezoekerscentrum. Hier wordt het verhaal verteld van deze waterlinie, die eeuwenlang een rol heeft gespeeld in de landsverdediging.

Acht houten soldaten en een ijsvogel bewaken en verbeelden een bijzondere geschiedenis van oorlog en vrede.

We kunnen hier even rondkijken.

We volgen daarna een fietspad, steken de Arnhemseweg over, stappen de Provincie Utrecht weer binnen en zijn om 15.45 uur bij Restaurant De Hof.                         

Nu ga ik nog even een borrel nemen, want dit was mijn 100e tocht in SOP-verband. En daar moet op gedronken worden, hi ha ho.

Casper, ik dank jou en je helpers voor deze eerste wandeldag. Een “rustig” parcours met stukjes bos, open landschap en cultuur. Voor ieder wat wils.

Klasse en petje af.

Jeannette van Buuren

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.