Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Wat hebben we naar deze tocht uitgekeken, die volgens de berichten heel speciaal zou worden. Nou, daar was geen woord van gelogen. Maar laten we bij het begin beginnen van deze in alle opzichten stralende dag. Eerst maar even de route-bouwer benoemen en dat is onze Gerard, Gerard de Langen, 80 lentes jong. Tachtig+ dienen we te zeggen, want hij is "al" 80 sinds juli, zegt hij.

odijk 1Op de foto zit hij naast Leny, zijn vrouw, en haar zullen we vandaag meermaals te zien krijgen, o.a. bij de wagenrusten      

Voordat ik op de start-locatie ben en even moet zoeken na uit de bus gestapt te zijn krijg ik op het laatste stuk dat ik nog moet lopen een lift van Gerrit Scheepstra, dat is leuk. Bij het uitstappen van de auto parkeert Ben naast ons. Die scandeert mijn naam, Coby stapt meteen vrolijk uit en als ik zeg van "hé alweer een wandelaar" roept ze dat ze helemaal niet gaat wandelen maar fietsen(geintje). Zo, de wandelsfeer zit er al aardig in.

In de ruime sporthal Odijk heet Gerard de wandelaars van harte welkom en de teller komt vandaag uit op 96. Dat is even een flinke groep.

Opeens zie ik 2 bekende gezichten en wel die van Ans en Chris, wat een leuke verrassing! Zij willen het meemaken wat Gerard voor ons in petto heeft.

Eenmaal buiten rond de klok van 10, begroet hij de groep nogmaals en heeft hij nog een oorkonde te vergeven en wel aan Hans Mulder, die maar liefst 264 tochten op zijn naam heeft staan. Hans van harte gefeliciteerd, wat een prestatie en geweldig om 11 boekjes te hebben volgelopen!

Vervolgens is het tijd en zet de SOP-club zich in beweging.

Huh, Gerard, hoe jong was je ook alweer? Je bent echt heel jong hoor, want wie denkt dat we in een gezapig tempootje gaan lopen heeft het echt hartstikkeodijk 2 mis, nou inderdaad: gas erop! In een behoorlijk tempo gaat het dan ook de paden op, de lanen in!

Al snel zijn we bij de Kromme Rijn, de rivier die we vaak vandaag zullen zien. Deze is 28km lang en stroomt van Wijk bij Duurstede tot in Utrecht. Ik hoor Bernard zeggen dat hij die kilometers eens langs de hele rivier heeft gelopen. Mooi, Bernard!  Overigens komen we uit een gedicht van Kees du Gardijn het volgende tegen:

"De Kromme Rijn stroomt dromerig door het uitgestrekte vlakke land van akkers, weiden en bossages begeleid door kwetterende vogels en babbelend gewandel van publiek"

​Welnu dat is erg toepasselijk want wij, het babbelend en wandelend publiek, volgen 'm vandaag enkele kilometers over het Jaagpad en lopen door het natuurgebied Wulperhorst en  Blikkenburg om dan bij de 1e wagenrust te komen. Ik ontdek nog een dame naast Leny en dat is Tonnie, de schoonzus. Gezellig! Wat bieden zij ons? Nou, pakjes drinken en lekkere koeken, o.a. van die rose koeken! Hmmm! Overigens is deze rust bij slot Zeist, waar vroeger Gerard op de ambachtschool heeft gezeten en wel van 1952-1954.

In en om de slotvijver is veel kunst te bewonderen en na enkele kilometers stevenen we af op de grote rust welke is bij voetbalclub Bunnik'73. Ook al zeer bekend terrein voor Gerard daar hij er vroeger heeft gevoetbald!

In de prachtige, ruime kantine vleien we ons neer. Sommigen gaan lekker buiten zitten, want o, wat treffen we een geweldig weer vandaag. Een mooi zonnetje en qua temperatuur niet te koud, niet te warm, precies goed om in te wandelen etc.

Binnen in bovengenoemde locatie moeten de 2 heren achter de bar alle zeilen bijzetten om 96 lopers te bedienen, het is ook niet niks natuurlijk maar na een poosje is een ieder voorzien.

odijk 3

Na afloop ruimen we keurig netjes de tafels weer af, ja we hebben veel geleerd en zien we enkele senioren van Bunnik alles in gereedheid brengen om te gaan bridgen. Dat is ook een sport, weer een andere sport.

Maar wij beoefenen het lopen, dus voorwaarts maar weer. Op naar fort Rhijnauwen en Rijnsoever. Echter voordat we daar zijn zien we heel rustig een schaap langs het pad liggen waarover wij lopen. Op enkele centimeters na gaat de groep erlangs, niet te geloven. Het zijn wel 96 lopers, hallo!

Het trekt zich niets van ons aan. Meestal loopt zo'n beest weg, maar deze niet hoor, het laat zich ook nog eens gewillig fotograferen. Verder zien we in de prachtige rivier veel zwanen en ganzen. En wat te denken van een koe dieodijk 4 opeens flink dartelend een stukje met ons mee gaat. Echt met grote sprongen. En ondertussen voeren we gezellige gesprekjes onderweg. Ik babbel o.a. met Wil Bouman uit Achterveld die me vertelt dat er een Deliana-straat is in Achterveld. Ik heb't opgezocht en 't klopt. Hoe is 't mogelijk. Daar wil ik nog wel meer van weten.

Met Harrie wissel ik gezellige hersengymnastiek-anekdotes uit voor de vrolijke noot en zo zijn we weer enkele kilometers verder.

Dan is er nog onze Jan Kroon die opvalt in positieve zin want hij is weer eens aan het tellen geslagen. Zijn ze er alle 96 nog? Nou, het is de kroon op je werk, Jan, als alle schaapjes maar op het droge blijven met het vele rivier- water vandaag waar we middels diverse brugjes overheen moeten lopen.

Over brugjes gesproken: Na de grote rust lopen we over het Jaagpad naar landgoed Amelisweerd waar afgelopen zomer een facelift heeft plaatsgevonden (het Engelse werk) Er zijn bruggen vervangen en sommige bruggen hebben zijwanden waarin Chinese versieringen zijn verwerkt, bestaande uit vogels, bloemen en blaadjes, welke versieringen afkomstig zijn van voorbeelden van het Chinese behang in landhuis Amelisweerd. Het is schitterend om te zien. Wij lopen over twee van die bruggen, waarvan er één echt uitspringt, zo mooi!

odijk 5

Dan volgt de 2e wagenrust en wat een verrassing alweer. Het kan niet op vandaag! Maar.......het zou ook speciaal worden immers......

Leny en Tonnie hebben op een picknicktafel 2 grote schalen neergezet met bananen en mandarijnen. Nou dat gaat erin als eh....fruit!

Intussen vordert de dag gestaag en wandelen we weer verder o.a. langs fort Rhijnauwen (onderdeel van de nieuwe odijk 6Hollandse Waterlinie) en Rijnsoever. (Met links in de verte de Uithof, een universiteitswijk van Utrecht).Saillant detail is dat 't er in de winter in de contreien van bovengenoemde fort warm schijnt te zijn en er 7 soorten vleermuizen schijnen te huizen. O.a. de Laatvlieger en de Franjestaart. Die Franjestaart daar heeft Gerard echt iets mee, hoor! Inlichtingen dan ook bij Gerard! En voorts lopen we door natuurgebied de Niënhof en het allerlaatste stuk weer langs "onze" rivier" voor vandaag: De Kromme Rijn.

Nog voor 16u zijn we weer op de start-locatie waar Gerard alle lof verdient die hem toekomt!

Gerard heel veel dank voor deze fantastische dag, die we ons altijd zullen blijven herinneren! Wat was -ie mooi en interessant en dat onder geweldige weersomstandigheden, terwijl de bomen en struiken etc. nog volop weelderig gebladerte vertonen. Het was ook echt een groene tocht daardoor, mooi hoor!

Clazien die het laatste stuk naast me liep verwoordde het als volgt: Het was een dag met een gouden randje! En zo is het maar net!

odijk 7Leny en Tonnie, jullie ook ontzettend bedankt

voor jullie prima en verrassende verzorging

en gezellige aanwezigheid!

En tenslotte dit: Op naar weer een markante persoonlijk-

heid en wel volgende week in Zwijndrecht en dat is onze

gewaardeerde Quirinus!

Tot dan! Groetjes, Deliana Pison.

Chris copy

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.