Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Op 9 oktober staat er een tocht in en rond Amersfoort op het programma. Voor mij als “geboren en getogen keientrekker” een thuiswedstrijd, door bekend gebied. Maar wel een mooie gelegenheid om weer 25 kilometer in de benen te krijgen voor de Sallandse Vierdaagse (22-25 oktober). En “soppen” is altijd gezellig.

Het weer ziet er redelijk uit, voor de zekerheid toch een regenjas mee (die overbodig blijkt te zijn). Wopke en ik fietsen naar de kantine van Amsvorde, hebben gelijk al onze warming-up. Het is de 23e keer vanuit deze startplaats, ik zelf ben mee gaan “soppen” bij de 2e keer, in mei 2009.

In de kantine is het met 84 deelnemers een drukte van belang. Bij de inschrijftafel zie ik tot mijn grote verbazing al het programma van 2020 liggen, met maar liefst 47 wandelingen! Ik neem een exemplaar mee, kunnen we thuis onze nieuwe agenda al gaan vullen.

Als we om 10 uur allen buiten staan, heet Bert Faro ons welkom. Wim Freriks meldt dat Bert en Henk stoppen met organiseren van deze tocht en dat Hans Mulder het over gaat nemen. Applaus voor deze drie heren!

Bij het verlaten van de parkeerplaats zien wij in de bocht een “paparazzo” opduiken: Rolf Craanen die ons filmt, hij is destijds gestart met de Amersfoortse tochten.

Het bosgebied Nimmerdor brengt ons in herfstsfeer met prachtige paddenstoelen, de fotografen onder ons kunnen mooie plaatjes schieten. Dan verder door de wijk Randenbroek, waar verouderde flats plaats hebben gemaakt voor nieuwbouw woningen. Door een zeer smal pad tussen scherpe hulststruiken (uitkijken voor onze man in zijn karakteristieke T-shirt) lopen we achter de hoge flats van Schuilenburg. Even later komen we uit bij het nieuwe zwembad Amerena (nog niet bezocht, helaas weinig gericht op recreatief baantjes trekken).

am 1Nu verder door het waterwingebied, een groene gordel tussen de wijken Liendert en Rustenburg. Een geliefde plek voor hond-uitlaters, wandelaars en vogelspotters. We zitten nu op een steenworp afstand van ons huis, te klein voor een wagenrust, maar die komt in zicht bij de skate-baan. Daar staan Jeannette en Jeannette (Faro en van Buuren) klaar om ons te verwennen met lekkere koek en een pakje drinken. Grote klasse!

Nu lopen we richting centrum en voor mij zijn er toch nog onbekende stukken bij, zoals een stukje nieuwbouw in de wijk Kruiskamp. De oude binnenstad van Amersfoort is altijd een bezoek waard en ik geef soms wat achtergrondinformatie. Ook gaan we over het hofje “De Armen de Poth”, voor mensen met een bescheiden inkomen (tot 1975 werd wekelijks brood gebakken voor de armen).

Op het historische plein De Hof is de grote rust in cafe “De Blauwe Engel”. Met plaats voor 40 mensen, de rest kan bij horeca in de buurt terecht. Ik strijk met zo’n 10 anderen neer bij de fontein in het midden van het plein. We genieten van de oude gevels en om klokslag 1 komen Sint Joris en de draak naar buiten bij het carillon van de Sint Joriskerk, een leuk extraatje!

Na de rust gaan we door oude straatjes naar de koninklijke route, gelopen door de koninklijke familieam 2 op koningsdag. In ons wandelkloffie en zonder hoge hakken genieten wij er minstens net zoveel van. In “De Nieuwe Stad” zijn op het terrein van o.a. de voormalige fabriek van Prodent, Erdal en Norit kleinschalige bedrijven gevestigd. Onze tocht gaat verder door het Soesterkwartier, waar ik de eerste 20 jaar van mijn leven heb doorgebracht, pure nostalgie.

Dan door naar de natuur van de Bokkeduinen en Birkhoven. Na het passeren van de bosvijver volgt de tweede wagenrust. De 2 J’s (zouden zij ook kunnen zingen?) delen chocolade mini’s uit, door iedereen gewaardeerd.

Bij het terrein van de Bernard kazerne hoor ik een paar wandelaars herinneringen ophalen uit de tijd dat zij hier “lagen”. We lopen langs het Belgenmonument, gebouwd door Belgische vluchtelingen als dank voor de gastvrijheid tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Dan weer een stukje bosgebied “Klein Zwitserland” en even later zien we een grote SGWB vlag hangen aan een flatbalkon. Trouwe Soppers herkennen het gelijk: hier woont “onze Rolf”, die weer een filmpje maakt en vrolijk door ons wordt toegeroepen.

Al gauw komt de kantine van Amsvorde in zicht, nog even een cooling-down op de fiets naar huis.

Dank aan alle medewerkers, deze tocht van SOP was weer top!

Marijke Bekema

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.