Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

dri 2Hoe passend, in de maanden waarin 75 jaar bevrijding gevierd wordt, heeft Casper een tocht in de voetsporen van de Poolse bevrijders voor ons samengesteld.

In de voorbeschouwing heeft hij het complete verhaal van de dappere Poolse Generaal Sosabowski voor ons neergetekend.

Vandaag lopen wij over stukken van de route waar de Poolse bevrijders trokken en zien wij monumenten die een belangrijke rol hebben gespeeld in Operatie Market Garden....

 

We verzamelen in Zaal Oldenburg aan de rand van het centrum van Driel.

Fijn om er weer te zijn. Het is voor mij door omstandigheden ook even geleden dat ik mee kon lopen.

Achter de inschrijftafel treffen we Henk, Wilma, de echtgenote van Casper en buurvrouw Corrie. Zij schrijven vandaag 84 wandelaars in!

Rond de klok van 10 komt iedereen in beweging en even laten staan we buiten in een heerlijk zonnetje. Casper heet ons welkom. Voordat we vertrekken volgt de mededeling dat na de tocht op 6 november a.s. tussen 16.00 en 17.00 uur uitleg wordt gegeven over het GPS-wandelen. Op de site staat nadere informatie.

dri 1We lopen naar de dijk, waar we een fraai zicht hebben op de Nederrijn. Ik vind het "dijklopen" leuk, er is altijd van alles te zien. Aan de ene kant de rivier, de uiterwaarden en het sluizencomplex, aan de andere zijde boerderijen, boomgaarden, schapen in de wei.

(Langs de Rijndijk, schaduw van de SOP-pers)

We zien de brug steeds dichterbij komen. Bij het eerste monument ter nagedachtenis aan Market Garden dri 2aan de voet van de brug,

treffen we een extra wagenrust. Wim uit Veenendaal is bijna jarig en het is een traditie dat hij dit viert tijdens een tocht van Casper. We boffen dus en genieten van een lekkere koek. Met extra energie in de benen kunnen de flinke trap wel aan. Even later staan we op de brug. We lopen een stukje parallel aan de snelweg en buigen dan af om onder de brug door te lopen.

Meteen stappen we de natuur in, een mooi stuk bos, een fantastisch mooie boerderij, een verbouwde schuur en een modern vormgegeven huis met een dakbedekking van mossen. Wat een plekje!

We genieten van de mooie herfstkleuren en heel veel paddenstoelen door de vele regen van de afgelopen weken. En zo zie je: ieder nadeel heeft zijn voordeel!

Door de bossen lopen we naar Heelsum, waar we de wagenrust treffen. Hier wachten Wilma, de echtgenote van Casper en buurvrouw Corrie ons op met alweer een lekkere koek en een sapje.

In het gebouw er vlakbij is een soort kringloopwinkel, leuk om een kijkje te nemen.

Ook bijzonder is het nabijgelegen oude kerkje met een historische begraafplaats. Op het bord lezen we dat hier adellijke personen en de rentmeester van kasteel Doorwerth begraven zijn.

Met al die bezienswaardigheden is de pauze snel om. We horen het fluitsignaal van Henk en stappen weer aan. We komen langs het Airbornemonument, een boog met een parachutist en een kanon. Op het bord lezen we dat op 17 september 1944 in deze omgeving de 1e airbornedivisie landde.....

Na een fraaie bloementuin komen we op het prachtige Molenbeeksepad, een klompenpad. Een meanderende beek, plukjes heide, later een prachtig heidegebied. Wat is het hier mooi!

Ik voer een interessant gesprek met Michel uit Groningen, kleinzoon van een Britse militair die hier in de Tweede Wereldoorlog gestreden heeft om ons land te bevrijden. Michel maakt uit zandsteen kruisjes, die hij plaatst bij de monumenten.

De bossen van Wolfheze maken plaats voor de Roefsberg. Voor de liefhebbers is er een uitzichttoren om nog meer te kunnen genieten van het fraaie uitzicht. We gaan op weg naar de Centrale Rustop een bijzonder mooi plekje: Kasteel Doorwerth.

dri 3Tijdens de Slag om Arnhem en daarna is rondom het kasteel hard gevochten en is het kasteel zwaar getroffen. Het kasteel was een totale ruïne. In de jaren vijftig is de restauratie op gang gekomen, maar pas in 1983 werd het herstel afgerond.

Wij pauzeren in de Zalmen, een mooi historisch bijgebouw van het kasteel. Een aantal van ons kiest voor het terras, anderen voor een bankje met zicht op het kasteel en de fantastische acacia. Deze boom is de oudste en dikste acacia van Nederland! Tijdens de slag om Arnhem is de boom zwaar beschadigd geraakt, maar heeft zich op wonderbaarlijke wijze hersteld.

Na de pauze lopen we de uiterwaarden in. En natuurlijk is daar een overstapje, dat hoort gewoon in een wandeling van Casper.

We komen bij het sluizencomplex van Driel. De enorme sluisdeuren gaan juist dicht, zodat het water op het juiste niveau komt om een schip te stutten.

Wat zien we vandaag toch veel! En er volgt nog meer. We lopen naar de Fonteinallee, steken deze over en gaan de bossen in. Er volgt een stevige klim naar landgoed Duno, prachtig gelegen op de stuwwal aan de Nederrijn. Mooie uitzichten, spontaan ontspringende beken, de Westerbouwing. Trappen leiden ons naar beneden, de bossen uit op weg naar het veerpont. Het Drielse Veer ligt aan de overkant, het duurt even voordat het bootje zich losmaakt en onze kant opkomt. Casper weet te vertellen dat we met 40 personen mee kunnen. Dat betekent dat we in twee groepen overgezet zullen worden. Tijdens de overtocht heeft hij nog een gezonde traktatie, een banaan of mandarijntje. Lekker!!
Het overzetten duurt toch wel even. Er moeten ook nog fietsers mee, ook dat gaat allemaal niet zo snel. Maar een half uur later staan we toch allemaal aan de Drielse kant van de Nederrijn. Helaas klikt het klokje iets te hard door. Casper en Henk hebben overleg en besluiten de laatste extra lus te schrappen en over de dijk terugdri 4 te lopen naar Driel. We lopen natuurlijk wel langs het Polen Monument in het centrum van Driel. Er is juist uitleg aan een groep Britse mannen.

Bij het monument is een plaquette met de namen van de 80 parachutisten die tijdens Operation Market Garden vermist zijn gemaakt.

Dit doet je eens te meer beseffen, zoals vaker tijdens deze bijzondere wandeling, dat wij hier, dankzij deze dappere mannen, lopen in vrijheid.

We lopen langs het monument en snel daarna staan we weer bij de Oldenburg.

Casper, dank je wel. Wij hebben ons vandaag op veel bijzondere plaatsen, gerealiseerd dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Het was genieten van de natuur, van de herfst, van cultuur. Ook een hartelijk woord van dank aan Wilma en Corrie en aan de mannen van de organisatie!

Myriam van den Berg

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.