Afdrukken

 Ederveen. Woensdag 13 oktober 2021

Eerst wat recht zetten.

Vorige week schreef ik, dat het Rondje van Amersfoort in elkaar geflanst was door Hans Mulder. Dat is niet juist geformuleerd. De Dikke van Dale zegt, dat in elkaar flansen betekent: zonder zorg, snel en slordig in elkaar zetten.

Dat is geenszins bij Hans het geval geweest en daarmee heb ik hem te kort gedaan, want hij heeft de route bedacht, uitgezet en wel drie keer gecontroleerd. 

Daarom nogmaals vanaf deze plaats mijn welgemeende excuses.

 

Nooit eerder zijn de begroetingen bij de inschrijving van een SOPtocht zo hartelijk geweest als op woensdag 13 oktober in de Turfzaal in Ederveen.

20211013 150625Iedereen is blij dat het wandelen in  groepsverband met een onbeperkt aantal deelnemers weer kan. 42 personen zijn aanwezig.

Om 10.00 uur staat iedereen buiten en houdt Casper Seijn zijn welkomstwoord. 

Hij benadrukt, dat hij samen met zijn vriend Hennie Roelofsen - ook aanwezig - deze tocht heeft gemaakt en dat hij daar blij mee is. Ook zullen ze samen de verzorging onderweg doen. Daarom krijgt Hennie een bos bloemen van hem.

De tocht is als een acht uitgezet. Het eerste gedeelte betreft een aaneenschakeling van klompenpaden, waar de omgeving van Ederveen/Renswoude zo rijk aan is. 

We hebben 3 fotografen in ons midden.  Onze opperfotograaf Peter L. heeft echter vandaag een andere taak. Hij is de groepskapitein. Leo V.  is de vliegende kiep en Hennie R. kunnen we hier of daar aantreffen inclusief met statief.

20211013 111423Ik hoor verhalen van wandelaars, die in coronatijd veel wandelpaden, veel ZOPtochten en ook ommetjes hebben gelopen.

We hebben dus niet stil gezeten en dat is te merken, want iedereen kan het tempo bijhouden.

Onderweg naar de eerste rust komen we langs het Werk aan de Daatselaar....... Fort Daatselaar is gebouwd in de tijd van de Bataafse Republiek 1795-1806. Het is het best bewaarde verdedigingswerk van de Grebbelinie uit de Frans-Bataafse periode. In de aarden wal zijn de schietsleuven voor de kanonnen nog steeds te zien en ook de opritten om de kanonnen in stelling te brengen zijn nog herkenbaar. Aan het einde van de 19e eeuw was het fort vervallen, doch in de jaren tachtig van de vorige eeuw  werd het gerestaureerd.

En daar bij een kippenboerderij staat de verzorgingswagen en mogen we een kleine versnapering pakken. Wat heb ik naar dit moment uitgekeken…….

Het is gelukkig nog droog en ik hoor enkelen praten over de regenbuien van vorige week.

Rond de klok van kwart over twaalf zijn we terug in Ederveen en passeren het Kasteel Bruinhorst, een gemeentelijk monument. De hoofdrust is weer in de Turfzaal. Daar zie ik ook Henk Dikken, fijn dat hij is gekomen. In het groepje waar ik zit, gaan de wandelboekjes van hand tot hand, want iedereen wil laten zien hoe druk men toch geweest is in “coronatijd”. Want een wandelaar blijft een wandelaar en is steeds aan het zoeken naar (andere) 

mogelijkheden om toch de natuur in te gaan.

Na de rust gaan we richting Lunteren. 20211013 133645 2Nu volgen veel landwegen langs mooie boerderijen. In een buitengebied is altijd veel te zien. Maisvelden moeten nog gemaaid worden, maar de aardappelen zijn al gerooid. We zien veel paarden, koeien, schapen en nog een heleboel klein grut in de weilanden.

Wanneer we een viaduct onder doorgaan van de snelweg A 30 wandelen we Lunteren binnen en lopen linea recta naar de tweede wagenrust. Te kust en te keur aan grote koeken en sapjes. Ik kan moeilijk kiezen. Iedereen staat met elkaar te keuvelen. Het is weer ouderwets gezellig en zo moet het ook zijn.

Daarna is het nog een uurtje te gaan.  We gaan een opstapje over met prikkeldraad, doorkruizen een weiland, zien donkere wolken samenpakken, volgen een stukje klompenpad, banjeren door een drassig graspad en zijn om 15.45 uur weer bij de Turfzaal.

Bedankt, lieve mensen, voor de organisatie en voor de gezelligheid; het was een mooi begin van een hopelijk lange reeks tochten.

Zeist, 15 oktober 2021

Jeannette van Buuren