Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

16 februari 2022 SOP-tocht Schoonhoven.

 

20220216 100153Het moet even gezegd worden, dat ik graag afreis naar Schoonhoven. Ik vind het een mooie stad, prachtig gelegen aan de Lek en in de Krimpenerwaard.

Om half tien is het al een gezellige drukte in het startlokaal, het gebouw van Stichting Welzijn Ouderen Schoonhoven (SWOS). We nemen koffie met een heerlijk plak cake.

Klokslag 10 uur spreekt Huib Bavelaar buiten de aanwezigen toe. Hij is blij dat hij 38 inschrijvingen heeft. Hij wenst ons een prettige wandeling. Later voegt nog een dame zich bij de groep, die van heel ver moest komen, net te laat was (kan gebeuren) en door Annemarie met de auto naar de groep werd gebracht.

Eerst krijgen we een soort sight-seeing door Schoonhoven en lopen vervolgens Willige Langerak binnen, een dorp dat deels behoort tot de provincie Utrecht en deels tot de provincie Zuid-Holland.

Na de nieuwbouwwijk Schoonhoven Oost trekken we het buitengebied in. We volgen een slingerend fietspad langs mooie goed onderhouden boerderijen. Er is van alles te zien. Ik zie twee zwanen over het water scheren en moet gelijk aan die reclame van… u weet wel ….denken. Ik zie sneeuwklokjes, heel veel sneeuwklokjes. Ik zie ook een ooievaar met een pop in een luier, dus daar is een Cabauwertje geboren. Leuk om te weten.

We hebben lekker de wind in de rug, dat is een voordeel in polderachtig gebied.

Dan lopen we Cabauw binnen. Bij de Sint Jacobuskerk staan Annemarie en Christiana met heerlijke versnaperingen.

20220216 115006Daarna volgen we de Cabauwse Jacobsroute, onderdeel van een lange-afstandspad naar Santiago de Compostella in Spanje. Nou, zo ver gaan we hopelijk niet vandaag.

Halverwege gaan we een fraaie houtkade op, zoals Huib het in zijn voorwoord beschreef. Ja, wat noem je fraai? De oude knotwilgen en bomen er langs zijn altijd fraai. Maar deze kade zelf is niet zo fraai, moet ik zeggen. Het is modderig, erg modderig. We glijden en glibberen en soppen dat het een lieve lust is. Maar het volk ploetert voort en uiteindelijk komen we op een asfaltweg bij de watertoren van Lopik. En wat nu zo fijn is, we worden daar getrakteerd op paaseitjes voor het leed dat we geleden hebben, toch?

20220216 124129Al gauw loop ik Lopik binnen. Hier ben ik nog nooit geweest. Het dorp is groter dan ik dacht, veel nieuwbouw ook. We zien de Zendmast Lopik van dichtbij, niet te verwarren met de Gerbrandytoren. Via het Snuffelpark komen we bij de Huiskamer van Lopik “De Schouw” aan voor de broodnodige rust.

Voor het tweede gedeelte steken we de altijd drukke M.A. Reinaldaweg over richting de dijk langs de Lek. Hier hebben we een mooi uitzicht over de rivier met haar uiterwaarden. We slaan de Tiendweg in. Op deze 4 km lange landweg hebben we de wind pal in het gezicht. Dat is een nadeel in polderachtig gebied. Op de grens van Willige Langerak staan onze verzorgsters weer. Ik pak een snicker van het dienblad. Wederom gaan we de dijk op en zo zien we de veerpont van Schoonhoven overvaren. Het kan niet ver meer zijn. Via de Veerpoort lopen we de stad in en na een paar fraaie straatjes zijn we weer terug bij ons startlocatie.

We nemen nog een afzakkertje en halen herinneringen op over enkele SOP-tochten. Heel gezellig allemaal.

Dank aan allen, die deze dag weer tot een TOPdag hebben gemaakt. Ik heb genoten.

Zeist, 18 februari 2022.

Jeannette van Buuren.

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.