Afdrukken

Achtje Soest. 18 mei 2022.

Het voordeel van een “Achtje” is, dat wandelaars die om een of andere reden even geen 25 km kunnen lopen, bij de hoofdrust (meestal startlocatie) fatsoenlijk kunnen afhaken.

Zo ook op deze dag.

We zijn te gast bij Atletiekvereniging aan de Wieksloterweg Oostzijde. Organisator Hette Smedema wordt bij de inschrijving bijgestaan door Piet Halff en nog 2 dames.

Als ik tijdens het koffie drinken rondkijk, zie ik een paar “nieuwelingen”. Fijn dat men met ons mee wilt lopen.

20220518 102627In zijn welkomwoord aan 50 mensen geeft Hette nog aan, dat er in het eerste gedeelte een mogelijkheid is om een gemakkelijker paadje te nemen. Hij zal dat aangeven, eenieder kan dan kiezen. Hij adviseert ons ook om genoeg te drinken, want hij wil geen flauwvallende wandelaars.

Om 10.02 uur vertrekken we met 21 graden.

De tocht van vandaag kenmerkt zich vooral door bos, heide, zandvlaktes,  jeneverbessen, heel veel varens en oprukkende bosbessenstruikjes. Ik loop een stukje op met Betty uit Voorburg. Zij vertelt mij, dat ze oefent voor de Vierdaagse van Nijmegen. Als ex-deelneemster met een behoorlijke staat van dienst geef ik haar enkele tips. Misschien heeft ze er wat aan. 

Na een half uur zijn we al aangeland bij de  Lange Duinen. Dit gebied en de Korte Duinen zijn de parels van de gemeente Soest.

Bij het Monikkenbosch hebben we de eerste pauze. Dit gebied heeft een mooi natuurpad en een camping met houten chalets. Ook loopt er een oude marskramer-route van Amersfoort naar Haarlem doorheen.

We gaan weer verder. Het volgende stuk is heuvelachtig en in het zand van de Korte Duinen is het zwaar lopen. Voor dit gedeelte had ik ook graag een alternatief gemakkelijk paadje gehad!!

Maar eindelijk staat Hette opeens stil en wijst de liefhebbers op de inkorting. De helft van de groep maakt er gebruik van. Ik natuurlijk ook.

20220518 123029 2Bij een picknickplaats moeten we dan wachten en dat geeft mij de gelegenheid om al het zand van de Korte Duinen uit mijn schoenen te halen.

We komen voor de hoofdrust om 12.52 uur aan bij de Atletiekverening. Het is 24 graden.

Na de lunch haken 5 personen af. We gaan de gebieden De Zoom, Pijnenburg en Willem Arntsbos in naar het psychiatrisch Centrum Altrecht, gelegen in de Gemeente Zeist. Daar hebben we ook weer een wagenrust. Er is gelegenheid om flesjes te vullen met water. Wel zo fijn, want de temperatuur stijgt nog steeds. Velen leggen zich neer op het grasveld in de schaduw. Met nog een kleine onderbreking vanwege de hitte zie ik een poosje later – oh  heerlijk - de huizen aan de Wieksloterweg. Het is dan 15.47 uur en 26 graden.

Van een bosparcours weet ik niet zoveel te vertellen, maar toch hoop ik dat ik met het bovenstaande een beeld heb kunnen geven van een zonnige dag, een prachtige route, gezellige wandelaars en een overbezorgde organisator met diverse helpers. Een topdag dus.

Zeist, 19 mei 2022.

Jeannette van Buuren