Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Rondje Amersfoort 11 mei 2022.

Het betreden van de kantine van voetbalvereniging Amsvorde voelt  aan als een soort thuis komen. (alleen heb ik niet zo veel drank in huis). De kasteleins staan lachend achter de toog en de koffie is heerlijk. Wat een welkom.

Veel wandelaars zijn al aanwezig, het is een gekakel van jewelste. Nou zijn er ook veel meer haantjes dan kippetjes op deze tocht “Rondje Amersfoort” afgekomen, dus het is logisch dat horen en zien vergaan.

Na een openingswoord door onze organisator Hans Mulder starten we (74 personen) om 10.03 uur. Eerst door een stuk bos tussen de Leusderweg en de snelweg. Daarna langs het Lonkhorster bos.

20220511 103909In de weilanden daarna zien we prachtige paarden galopperen en dat levert met een strakblauwe lucht hele mooie foto’s op.

Na het passeren van het Valleikanaal gaan we Landgoed De Horst op. Een slingerend pad brengt ons op het klompenpad, genaamd Het Stoutenburgpad. Daar zien we een tankkering uit de Meidagen van 1940. Deze tankkering bestaat uit zes betonnen blokken met spoorstaven, die in mei 1940 op de Hessenweg en de Engweg stonden als onderdeel van de Grebbelinie.

En dan, hoe kan het ook anders, komen we als vanzelf in “Heerlijkheid Stoutenburg”. Een kleinschalige cultuurlandschap met weilanden, akkers, bosjes, beken, houtwallen en elzensingels. En wat ook zo heerlijk is, we hebben hier pauze om de bij de inschrijving gekozen en zelf meegenomen sappen en koeken te nuttigen.

20220511 115420Bij de stuw Brons in de Barneveldsebeek gaan we twee bruggetjes over. Als ganzen achter elkaar volgen we nog steeds het Stoutenburgpad. Na het natuurgebied Bloeidaal, een industrieterrein en de onderdoorgangen van snelwegen komen we via de Lageweg in Amersfoort.

De grote pauze is op het plein Het Hof, waar we kunnen kiezen uit verschillende terrasjes.

 

 

20220511 131306Ik vlei me neer onder de luifel van café De Blauwe Engel. Ik heb een prachtig uitzicht op de Onze Lieve Vrouwetoren. Deze 98,33 meter hoge toren heeft de bijnaam “Lange Jan”.

Na een half uur verzamelen de wandelaars zich weer bij de fontein en maken we een soort sight-seeing door historische straatjes, leuke parken, stadspoorten en hofjes.

Al dit moois verlaten we via een park langs de stadsmuur. We zien keien liggen in verschillende maten, want zoals men weet wordt Amersfoort De Keistad genoemd.

In het stadspark Randenbroek hebben we nog een kleine pauze. Hans had in de vroege ochtend hier zijn fiets gestald met in zijn fietstas heerlijke versnaperingen. Het is een wonder dat dat nog aanwezig is. Hij deelt maar uit en deelt nog eens uit en zo kan het gebeuren, dat ik een Mars en Snickers kan pakken. Toch niet verkeerd.

Na dit park met vele prachtige azalea’s lopen we het “Elizabeth Groen” in. Dit stadspark is gerealiseerd nadat het voormalige Elizabethziekenhuis was afgebroken.

We hebben nog een uur te gaan en ik vraag me af hoe we dat gaan doen. De route gaat na een tunnel naar het Lockhorster Bos. We steken een goederenspoorlijn over, daarna de Arnhemseweg en komen in het bosgebied De Treek Henschoten. Na de fietsbrug over de A28 denk ik er bijna te zijn. Maar alsof we niet genoeg gelopen hebben, gaan we met een omhaal (en daar heb ik zo’n hekel aan) naar de finish.

Het zal duidelijk zijn, lieve mensen, dat ik vandaag genoten heb. Niet alleen van het mooie weer en van de verrassende route, maar ook van jullie gezelschap.

Ik groet jullie vanuit een zonnig Zeist,

Jeannette van Buuren

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.