Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

9e Sponsertocht Nieuw-Unicum

Op de eerste woensdag van maart organiseren Johan Hut en Jos Stam al weer een flink aantal jaren een sponsortocht ten voordele van Nieuw-Unicum. Voor degene dit hier niet mee bekend zijn, een verzorgingshuis in Zandvoort. Deze editie, onder de vlag van Samen-Op-Pad, kende een aantal afwijkingen ten opzichte van de vorige uitgaven.

Start niet meer bij Nieuw-Unicum, maar bij de hockeyclub in Bloemendaal.  Parcoursbouwer niet meer Johan Hut, maar Gert Hoezee had de route gemaakt. Bij mijn vorige verslag al geroepen dat we zand gingen happen.  Daar bleek na afloop geen woord van gelogen. We lopen op de feiten vooruit.

Na het nodige ruiten gekrap,  de lente is begonnen volgens de geleerden, alleen niemand heeft ze dat daarboven ook verteld, op weg naar Bloemendaal. De Tom-Tom maar aangezet. Ik kom niet graag in de buurt van Amsterdam door de week. Veel te veel auto’s en dus kans op files. Dat zal ook wel de oorzaak zijn van een opkomst van 52 personen. De weersvoorspellingen waren ook niet bijster goed.

Een praatje was er vooraf niet, Henk Dikken blies op de fluit (wel weer te laat), iets over tienen doken we meteen de duinen in.  Voorin werden er direct camera’s gepakt. De plaag van de duinen, damherten, konden worden vastgelegd. Zie hiervoor het fotoalbum gemaakt door Peter Lissenberg.

In het begin waren het nog redelijke paden, maar hoe dieper het gebied in hoe vochtiger de ondergrond. Wel had men medelijden met ons. Als het wandelpad te ver onder water stond, mochten we er omheen.  De route slingerde langs mooie meertjes  naar een uitkijkpunt. De zee was al zichtbaar. Hetzelfde gold voor Zandvoort en IJmuiden. Weer naar beneden en via een strandopgang naar het strand. Bloemendaal is aan de kust, bij de kust heb je zee en dus ook strand!

We mochten enkele kilometers over het strand lopen. Dat viel niet tegen en het uitzicht was prachtig. Windje in de rug en opletten dat je niet een achter gebleven beetje water in liep. Vlak voor de strandtent waar we rust hadden waren ze aan het strand bezig. Dat stukje was best vochtig. (Zie foto P2030948)

De rust was goed geregeld en ze hadden lekker appelgebak. Ja, Hans Mulder was verhinderd, en dan krijg je afwijkend gedrag…. Uiteraard wel een cola gedronken. Zoals gebruikelijk wordt vijf minuten van te voren aangekondigd dat we weer op stap mogen. Rusten is leuk, maar er moet gewandeld worden.

We mogen nog een stukje strand lopen. Terug uit de richting waar we vandaan komen. Weten we wat tegenwind voor effect op je loopplezier heeft. Na een kleine 2 kilometer mogen we een strandopgang (of nu afgang) op. Leuke klim. Hé, deze ken ik van het Rondje Santpoort. Nu viel de lossingheid van het zand wel mee, maar in de zomer kan je schoen er behoorlijk vol mee zitten.

We werden weer getrakteerd op mooie heuveltjes en uitzichten over stukjes water. Op het pad lag een groot vlaai (niet de eetbare variant). Ik heb ze er altijd al van verdacht, maar nu weet ik het zeker! Een vrouwspersoon deed even voor hoe een dergelijk plakkaat wordt geproduceerd. (Zie foto P2030971) We liepen al pratende door de duinen en genoten.  Maar aan alle goede dingen komt een einde.

Via kasteel (of is dit een landgoed) Duin en Kruidenberg werd de wagenrust bereikt. Het werd tijd, want de klok ging al richting 15:00 uur. De geruchten waren dat we rond 15:30 uur binnen zouden zijn. Dat laatste zou niet geval zijn, maar dat kwam door een wandelaar die last had van een pees. Johan Hut naam deze persoon mee naar de finish. De frisdrank en traditionele koek smaakte prima.

Het laatste stuk liepen we over asfalt. Maar goed ook, want door verspelde regen kwam nu ook naar beneden. Henk Dikken vond dat schijnbaar vervelend of hij dacht dat hij nog aan zand duwen was, maar het tempo ging er behoorlijk in. Na een opmerking dat hij de groep zo in stukken binnen zou krijgen, werd er naar een SOP-waardiger tempo teruggeschakeld.

Het was weer een mooie tocht, met veel onverhard. De organisatoren, vrijwilligers en medewandelaars bedankt!

O ja, in Tiel gaan we door de uiterwaard las ik in het voor stuk. Gratis advies, houdt Casper in de gaten als u schone schoenen wilt houden.

Bertus van Ginkel

PS als Hennie Roelofsen weer mee kan wandelen, draag ik het verslag maken weer gauw aan hem over. Hopelijk is hij snel hersteld.

 

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.