Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

De Vijf dorpentocht

Deze keer was de startplaats in Giessen. Bert Faro en zijn crew lieten ons de oostelijke kant van het Land van Heusden en Altena zien.  Dit gebied hoorde tot 1812 bij Holland. Helaas daarna is het ingedeeld bij de provincie Noord-Brabant. Een vreemde protestante eend in de verder katholieke kooi.

Bij de start werden er weer een paar certificaten uitgereikt voor het meermalig meewandelen met Samen op Pad. Het viel wel op dat de dame werd gekust en de heer het moest stellen met een handdruk.

Bert zei in zijn toespraak dat we een eenvoudige wandeling gingen maken. Via vijf dorpen in dit gebied. Hij had er zo 6 van kunnen maken, vertrek uit Giessen, even Rijswijk in en dorp zes was aangedaan. Rijswijk wordt voor een volgende gelegenheid bewaard.

Als goed organisator had Bert voor vermaak onderweg gezorgd. Twee gevechtshelikopters van de Luchtmacht draaiden rondjes boven de groep. Via Fort Giessen, deze keer niet bezocht, werd koers gezet naar het eerste dorp, Waardhuizen.  Nu vind ik dorp een grote naam voor deze cluster huizen, gehucht past in mijn visie hier beter bij.

Ik was uitgegaan van de hele tocht asfalt, maar gedegen kennis van het terrein bij Bert en kompanen zorgde er voor dat we via een grasstrook naar het Pompveld, een beetje bos, liepen.  Terwijl we daar liepen werd er door de Apaches geshowd dat ze heel laag kunnen vliegen. Ja, wel zonder neer te storten!

Het bos werd verlaten en we liepen over de verwachte asfaltweg richting Wijk en Aalburg. Bij de boorinstallatie voor het boren naar schalliegas was de wagenrust. Koek en fris verzorgd door Jeannette. Prima voor elkaar.  We liepen door naar Wijk en Aalburg. Via een aantal bloemenhandelaren c.q. kwekerijen werd de rust in d’Alburcht bereikt.  Binnen was het goed uit te houden en een ieder kon er zijn natje en, in dien gewenst, broodje bruin fruit bestellen.

Na de rust gingen we richting dijk. Niet er over de dijk, maar richting de Afgedamde Maas. Wederom een stukje onverhard. Zelfs het gras was voor ons gemaaid. Een kleinigheid, het gemaaide gras, was nog niet weg gehaald. Een kniesoor die daar op let.

Het volgende dorp wat werd bezocht is het beruchte Veen. Bekend van de autobranden in Oudjaarsnacht. De ME is daar een niet graag geziene gast. Er is schijnbaar genoeg geld, want er staan daar niet onaardige huizen. We liepen langs het lokale fort, intussen omgebouwd naar energie zuinige woningen.  Bij de molen had Jeannette weer keurig in de schaduw positie gekozen voor de volgende wagenrust. Ook nu werden we verwend met koek en fris.

Na deze pauze op pad naar Andel. Hier was bij de kerk de eerder genoemde Apache gevechtshelikopter te wonderen. Ja, mits we op tijd zouden zijn. Langs de dijk en later op de dijk, in een fris windje werd Andel bereikt. De inwoners hadden een soort wedstrijd van wie de straat van de mooiste verlichting had voorzien. Leuke dingen gezien.

Bij de kerk werd het “graf” van Jan Claessen bekeken. Volgens overlevering is hij in 1634 vermoord en bij de kerk van Andel begraven.  De Apache was net vertrokken, een kleine tegenvaller, en ook tijd om een ijsje te kopen was er niet. De rij was veel te lang om daar op te wachten. Via de vestiging van Hak in Giessen werd de finish weer bereikt.

Het was een mooie dag, waar 51 personen van hebben genoten.  Bert en crew bedankt!

Bertus van Ginkel

 

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.