Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Met 74 wandelaars vertrekken we om 10.06 uur vanuit de kantine van Atletiekvereniging Peijnenburg in Soest voor de Natuurtocht. Zodra we op de weg zijn gekomen, is er enige twijfel of we nou links af moeten of rechts af. De mannen in oranje hesjes buigen zich over de GPS en concluderen dat we in noordelijke richting moeten gaan, dus links af.

Het eerste stuk gaat door de woonwijk Overhees. Een echte wijk van de jaren zeventig van de 20e eeuw, ruim opgezet, met waterpartijen en mooie huizen. soest 1Het is niet geheel zonder reden dat wij hier lopen, want we komen namelijk langs het huis van Hette Smedema, de organisator van deze tocht. Zijn vrouw staat al klaar met chocola. Fijn hoor, dank je wel.

Daarna volgen nog een paar straten, het zal niet anders kunnen. Er zijn  hier en daar werkzaamheden aan de weg. Dat zie ik graag: mensen die werken en ik, die een SOP-tocht mag/kan lopen!!

We passeren op De Eng een stellingkorenmolen, genaamd “De Windhond”. In de molenwinkel worden de meelproducten die deze molen gemaald heeft, verkocht. Het beroep van molenaar  heeft vorig jaar december een plek veroverd op de internationale lijst voor Immaterieel Erfgoed van Unesco. Op de vergadering in Zuid-Korea, werd het molenaarsambacht toegevoegd aan de erfgoedlijst. Het is voor het eerst datsoest 2 Nederland op deze internationale lijst van immaterieel erfgoed wordt vermeld.

De hoofdrust is in het zalencentrum De Rank bij de Wilhelminakerk. Daar schuif ik aan bij Marlon uit Soest (thuiswedstrijd), Arie uit Barendrecht en Jacqueline uit Puttershoek (komt schaatser Kees Verkerk daar niet vandaan?).  Marloes heeft soep gehaald en het volgende onderwerp gaat over soepen. Niet overal even lekker en vaak met te weinig balletjes. Maar deze groentesoep is goed van smaak, goed gevuld en goed van temperatuur. Mijn grootvader van moeders zijde schijnt vroeger gezegd te hebben: soep moet heet zijn en de jenever koud. En gelijk had hij.

Na de pauze gaan we opgefrist en opgekikkerd weer verder. Buiten Soest volgen we een pad langs de spoorbaan. Als ganzen moeten we achter elkaar. Dan lopen we Baarn binnen, vorstelijk Baarn. Ter hoogte van De Naald van Waterloo – opgericht in 1815 voor de latere Koning Willem II - steken we de weg over en komen in het Baarnse Bos.soest 3 Dit bos behoort tot de weinig bewaard gebleven achttiende-eeuwse parkbossen in Nederland, en het enige in de provincie Utrecht. Het werd in 1999 aangewezen als rijksmonument.

Daarna steken we de Amsterdamsestraatweg over en zie daar…. de wagenrust. Onder  het toeziend oog van de Koninklijke Marechaussee pak ik een koek en een drankje. 

We zijn inmiddels aangeland in het natuurgebied De Stulp, dat zich uitstrekt  tussen de tuinen van Paleis Soestdijk en de Lage Vuursche. Het is dat Prinses Beatrix vandaag haar verjaardag wilt vieren in huiselijke kring, anders konden we een kopje thee bij haar gaan drinken. Ik hoef er geen koekje bij.

Daarna is het soppen en modderen. Ik weet niet wat er in het sapje van de voorlopers heeft gezeten, maar ze hebben een behoorlijke tempo gekregen. Ik kan het nauwelijks bijhouden. 

Nou ja, zo lang Hans Mulder mij niet passeert hoef ik niet in paniek te raken en kan ik mijn eigen tempo lopen.

Bij ‘t Spiehuis aan de Biltseweg gaan we het natuurgebied Op Hees in. Op Hees is een natuurgebied aan de zuidwestzijde van Soest. Op Hees is onderdeel van de Laagte van Pijnenburg, die loopt van Soest tot Maartensdijk. Het bestaat uit een afwisseling van naaldbos, loofbos, akkers en graslanden. Ook hier moeten we oppassen voor water en modder op de paden. Dat kan nu eenmaal gebeuren in deze tijd van het jaar.

Het laatste stuk voor de finish is een herinneringsbos. Hier kan men de as van een dierbare laten begraven of verstrooien. Daarbij kan men al dan niet een Herinneringsboom laten planten. Ook is het mogelijk om alleen een Herinneringsboom te planten, als de as in het verleden al verstrooid is.

Om 15.50 uur ben ik terug in de kantine van de Atletiekvereniging, krijg een drankje aangeboden en ga huiswaarts.

Bedankt Hette, voor deze leerzame wandeltocht. Petje af. Ik heb vaak in Soest gelopen, maar vandaag was ik toch op plekken waar ik niet eerder ben geweest. Groeten aan je vrouw.

Zeist, 1 februari 2018.

Jeannette van Buuren

soest jan. 2018

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.