loader

5e Grebbelinietocht


Woensdag, 28 december 2022
Bij Aaltje aan de Linie, Zegheweg 49, 3931 MR Woudenberg


De 5e Grebbelinietocht start deze keer bij Aaltje achter de Linie en leuke party boerderij. Het ligt wat achteraf dus niet denken ik rij verkeerd. Als u de boerderij voorbij rijdt is er aan het eind van de weg een grote parkeerplaats . Het voordeel van deze mooie startgelegenheid is dat als we de voordeur uitlopen al bijna meteen op de Grebbelinie zitten.
Het gedeelte van de linie rond Woudenberg gaat terug rond 1629. Toen trokken Spaanse troepen rovend en moordend door het land. De Staten van Utrecht riepen de boeren op om een verdedigingslinie op te werpen en te versterken met kanonnen, om zodoende de vijand een halt toe te kunnen roepen. Tevens kon dan de Gelderse Vallei onder water gezet worden wat de vijand ook moest stoppen. Deze actie lukte.
Na die tijd raakte de linie in verval tot 1672, toen zag men de noodzaak er weer van in en bouwde hem uit.
In 1744 weerde de linie zich flink tegen de 1e Franse inval.
In 1794 kwamen de Fransen voor de 2e maal. De Gelderse vallei die toen onder water gezet werd hielp niet, want het water was bevroren en de Fransen trokken er vrolijk overheen.
Weer raakte de linie in verval en vergetelheid. Tot het begin van de crisis jaren in 1930, onder druk van de politieke spanning met Duitsland werd de linie verstevigd en gemoderniseerd. 271 bunkers werden er gebouwd, loopgraven, anti tank grachten, tank versperringen, prikkeldraad versperringen en mijnenvelden werden er aangelegd.
In 1940 weerden de Nederlandse soldaten zich kranig op de linie tot de munitie op was en ze zich moesten overgeven.
grebbelinieEn voor de 3e keer raakte de linie in vergetelheid en verval.
In 1965 kocht de provincie Utrecht het hele gebied, want ze zagen de toeristische en historische potentie van het gebied. Na jarenlange arbeid wordt het nu een prachtig wandelgebied waar de geschiedenis een grote rol speelt.
Wij maken dankbaar gebruik van de prachtige wandelpaden over de linie. Maar we wandelen natuurlijk niet alleen over de linie.
We lopen door het mooie agrarische buitengebied rond Woudenberg en Scherpenzeel waar prachtige boerenhoeves staan. Bij een er van gaan we op de koffie de boerin heeft altijd koffie en thee voor de toeristen die langs komen wandelen of fietsen, wel wordt er een vrije gift gevraagd. Onze caférust hebben we in Scherpenzeel bij het cultuurhuis Breehoek.
grebbelinieOp het laatste grebbedijkje lopen we door een volledig in ere herstelde loopgraaf uit de 2e W.O. Een bijzonder leuke ervaring.
Het belooft een leuke afwisselende wandeling te worden, veel auto's zal u niet zien vandaag. Wel veel gras en zandpaden en af en toe een stukje bos of weiland.

Casper Seijn


Klik hier : pagina sluiten en terug naar vorige pagina