loader

Rondje Rheden Rozendaal


Woensdag, 7 december 2022
Startlocatie: VV DVOV, De Pinkenberg 4, 6891 DM Rozendaal.


De tocht van vandaag begint weer bij de voetbalvereniging DVOV.
Vanaf de start locatie lopen wij eerst een klein stukje verharde weg. Daarna gaan wij met een korte klim even het bos in en komen in de villawijk Beekhuizen uit.
Vervolgens lopen wij naar een van de bronnen van de Beekhuizense beek. Deze beek blijven wij een hele tijd in verschillende gedaantes volgen. Zo passeren wij drie watervallen. Ook een paar vijvers worden door deze beek gevuld. De gracht om kasteel Biljoen wordt er ook door gevuld. Nadat wij het kasteel gepasseerd zijn gaan wij rondom een vijver. Hierna lopen wij langs de slotgracht van het gesloopte kasteel Overhagen. Op dit terrein is nu een hoveniers bedrijf gevestigd.
Vervolgens gaan wij onder de autosnelweg A348 door en komen op het industrie terrein De Beemd gelegen in Velp. Kort daarna passeren wij pompstation De Volharding. Dit moest Velp droog houden bij hoog water.
Aan de linkerzijde is een plas aangelegd in het kader van natuurvorming. Dit is een hele mooie plek voor vogel spotters.
Na een overstapje gaan wij het weiland in en lopen naar de IJssel en naar het viaduct van de A12 waar wij onder doorgaan.
Na dit viaduct zijn wij in de gemeente Arnhem (dus hier gaan wij vreemd). Je ziet nu een metalen edelhert op een hoge berg staan. Wij gaan deze naar boven en als het weer het toelaat kunnen wij genieten van het wijde uitzicht.
Weer terug op de weg gaan wij richting viaduct onder de A325 door en komen in de wijk Presikhaaf, hier hebben wij de rust in het winkelcentrum. Voordat wij het winkelcentrum binnengaan spreken wij een tijd af hoe laat wij aan de andere kant ons verzamelen.
In dit winkelcentrum zijn verschillende eet/rust mogelijkheden en er staan verschillende bankjes en stoelen. Ook is er tegenover de HEMA en naast BAKKER BART een toilet voor vrij gebruik. Wij verzamelen ons weer op het plein buiten bij de fontein.
Na deze rust gaan wij een brug over en komen in park Presikhaaf. Hier heeft vroeger ook een kasteel gestaan.
Na dit park komen wij in park Sacre Coeur. Hier staan herdenkingen van de Indonesische bezettingen.
Nadat wij dit park verlaten hebben gaan wij naar Bronbeek. Bronbeek is genoemd naar de beek die door dit park stroomt Bronbeek is een museum en een tehuis voor alleen staande militairen. Wij gaan hier veel monumenten zien. Ik denk, dat wij hier een ogenblik de tijd moeten nemen om even een en ander te bekijken. Het voorste huis is kantoor en commandant woning en het achterste is museum en tehuis voor oud militairen.
Vervolgens gaan wij naar de Paasberg. En nadat wij het viaduct onder de A12 gepasseerd zijn zij wij weer in de gemeente Rozendaal. Na Rozendaal gaan wij een klein stukje door Velp door een wijkje met allemaal huizen met rode daken. Dit zijn Amsterdamse school huizen.
Na Velp keren wij weer terug naar Rozendaal en via verschillende straten wandelen wij terug naar onze finish locatie.
Zoals ik de route heb bedacht is hij bijna 23 km . Mocht de tijd en de zin het toelaten plak ik er nog een lusje in Rozendaal aanvast dat wij op 25 km uitkomen

Jan Lijkendijk

Klik hier : pagina sluiten en terug naar vorige pagina