loader
Klik hier : pagina sluiten en terug naar vorige pagina

Het 8-je Soest


Woensdag 4 januari 2023
Startlocatie: AV Pijnenburg, Wieksloterweg Oostzijde 107, 3766 LT Soest.


Wij worden wederom welkom geheten door het personeel van de Atletiek Vereniging Pijnenburg in Soest. Een voor ons vertrouwde kantine.

Wij wandelen vanaf genoemde kantine in de richting van de blauwe paaltjes. Dat is een beroemde route voor vele sporters vooral de voetbalverenigingen. Er wordt ook jaarlijks een hardloopwedstrijd blauwe paaltje gelopen. De lengte van dat parcours is 4300 meter. Zelf honderden keren afgelegd 😊

Wij laten de Lange Duinen aan onze linkerhand liggen maar wij hebben wel een mooi uitzicht over de duinen. De duinen zijn zeer in trek voor families en natuurlijk kinderen. De ontwikkeling en het ontstaan van de Lange Duinen moeten wij 10.000 jaar terug in de tijd.

Via Soestduinen wandelen wij later over het Ezelsveld wat vroeger een deel van De Paltz was. Toentertijd was het een bosplantsoen. Er groeiden hemlocksparren, douglassparren, fijnsparren, hazelaar, meidoorn, boswilg, acacia, tamme kastanjes, populieren, esdoorns, kreutenboompjes, amerikaanse eik, zomereik en behalve de gewone beuk, de rode beuk en haagbeuk.


Na het Ezelsveld komen wij op het terrein van Landgoed De Paltz met daarop de Herman van Veen arts Center. Vele kunstwerken zijn daar te zien.

Via de twee grote bospaden verlaten wij De Paltz en komen wij terecht op het terrein van het Nationaal Militair Museum met zijn oude bunkers.

Ook wandelen wij langs de schietbaan tevens fusilladeplaats uit de WOII. Aldaar werden 33 verzetsmensen op 19 november 1942 gefusilleerd.

Via diverse bospaden zijn weer terug bij AV Pijnenburg.

Na de rust gaan wij weer op pad. Opnieuw de blauwe paaltjes route maar nu aan de andere zijde van de Lange Duinen. Via Cabrio zijnde een openluchttheater en nog volop in gebruik steken wij de N413 over en vervolgen onze weg naar De Stichting Paardenkamp. Hier verblijven sedert 1962 paarden en pony’s die met pensioen zijn. Momenteel 120 stuks ouder dan 20 jaar.
Daar steken wij de N221 over en wandelen wij door villawijken en verder langs de polderlijn langs vele landhuizen en boerderijen.
Wij komen dan terecht bij de beroemde Oude Kerk. De oorsprong van de kerk ligt in de eerste helft van de 11e eeuw. De kerk is gebouwd aan de voet van de Soester Eng. De kerk werd gebouwd omstreeks het jaar 1350 en is gewijd aan de Heilige Petrus en Paulus.

Na een oversteek gaan wij via een onbewaakte spoorwegovergang (geen drukke) komen op het Chris Uiterwijkpad en wandelen wij over de Eng. Chris was de zgn Knotwilgkabouter en bekende milieuactivist van Soest.
Tussen alle wijken in een 60 ha open veld midden in Soest. Het is een agrarisch gebied voor het verbouwen van rogge, mais en veel kleurrijke bloemen. Tevens verbouwt de Soester boer Kuijer zijn echte Soester Knollen. De boer had zaad gevonden op een zolder in de schuur van zijn opa en jaren later in 2004 lukte het hem om de knollen te verbouwen. Koning Willem I (1772-1843) was toentertijd dol op Soesterknollen met schapenbout.

Daar komen wij ook de bekende molen van Soest tegen. De Korenmolen met als naam De Windhond. Het is een zgn stellingmolen, oorspronkelijk uit 1737, en na vele verbouwingen was de molen in 2008 klaar voor gebruik. Daar worden nog altijd producten tot meel vermalen en in de winkel van de molen kan je diverse soorten meel kopen.

Via de Enghenbergsteeg komen wij weer in de bewoonde wereld en via diverse straatjes komen wij uiteindelijk weer terug op onze startplaats.

Het is een wandeling met zowel verhard als onverharde paden met veel bezienswaardigheden en ruime uitzichten. Veel plezier.

Hette Smedema
Klik hier : pagina sluiten en terug naar vorige pagina