loader
Klik hier : pagina sluiten en terug naar vorige pagina

1e Jan van Schaffelaartocht


Woensdag 8 februari 2023
Startlocatie: Restaurant Intratuin Burg. Aschofflaan 1, 3772 MV Barneveld


De Jan v Schaffelaar wandeltocht start en eindigt bij Intratuin in Barneveld, een tuincentrum met een mooi restaurant. Er is ruim voldoende gratis parkeergelegenheid aanwezig.
Als je Barneveld zegt, zeg je twee dingen, kippen en Jan van Schaffelaar en beide zullen wij veelvuldig zien.
Wie was Jan v Schaffelaar ? Hij is in 1435 geboren in Barneveld en is daar ook gestorven in 1482. Jan was van beroep militair en verhuurde zich aan iedereen die zijn diensten wilde gebruiken, een huurling dus. Hij vocht in verschillende oorlogen. Zo ook in de Hoekse en Kabeljauwse twisten die in 1482 woedde. Jan vocht aan de Kabeljauwse kant. In 1482 tijdens de twisten werd de toren van de Barnevelder kerk ingenomen door een groep Kabeljauwse militairen met Jan als hoofdman. Hoekse militairen belegerden de toren en beschoten hem met hun kanonnen. De toestand van de groep Kabeljauwen werd onhoudbaar en ze wilden zich overgeven. De Hoekse militairen wilden dat aanbood alleen aannemen als zij, hun leider Jan v Schaffelaar, van de toren mochten gooien anders zouden ze de groep helemaal vernietigen. De groep Kabeljauwen weigerden dat, ondanks dat ze wisten dat dat voor hun ook het einde zou zijn. Jan stond toen op en zei:
LIEVE GESELLEN IC MOET UMMER STERVEN, IC EN WIL U GEENEN LAST BRENGHEN
Hij ging op de torentrans staan, zette zijn handen in zijn zij en sprong naar beneden. Wonderbaarlijk overleefde hij zwaar gewond de sprong, maar werd door de Hoeken alsnog dood geslagen. Zodoende redde hij het leven van zijn kameraden want de Hoeken hielden woord en lieten de groep Kabeljauwen gaan.
Wij wandelen vandaag door het centrum van het mooi Barneveld. Wij wandelen ook langs de kerktoren waar Jan vanaf is gesprongen en zien de plek waar hij heeft gelegen. Ook lopen wij langs zijn standbeeld. Vervolgens lopen wij langs kasteel De Schaffelaar en over het mooi landgoed van het kasteel met zijn mooie waterpartijen en prachtige boslanen.
Na het kasteel wandelen wij door verschillende mooie natuurgebieden en over smalle paadjes in agrarisch gebied.
De caférust hebben wij bij een zorgboerderij waar wij gastvrij worden ontvangen door de bewoners en begeleiders. Ook kunt u daar in de natuurwinkel lekkere boeren streekproducten kopen.

Deze leuke tocht door en rond Barneveld met een historisch tintje zal u zeker bevallen.


Klik hier : pagina sluiten en terug naar vorige pagina