loader
Klik hier : pagina sluiten en terug naar vorige pagina

1e Rondje Spakenburg


Woensdag 8 maart 2023
Startlocatie:
Rugby Club Spakenburg Sportpark De Vinken Kronkels 10, 3752 LM Bunschoten-Spakenburg

Wij starten en finishen vandaag bij de gezellige en gastvrije rugby sportvereniging RCS uit Spakenburg.
Spakenburg ligt aan het Eemmeer in het Eemland ten noorden van Amersfoort.
Wij wandelen vandaag rond en door het mooie Spakenburg. Van oudsher is Spakenburg een vissersdorp. De vissers voeren uit met hun botters en vingen dan haring, ansjovis, bot, paling spiering en garnalen. Toen de Afsluitdijk gereed was in 1932 ging het rap achteruit met de visvangst en de vissers.
Nu zijn er van de oorspronkelijke bottervloot van 200 stuks nog maar 30 over en die varen alleen nog maar voor en met de toeristen. Wel zijn er nog veel visverwerkende bedrijven en vishandelaren. Het dorp heeft veel overstromingen moeten doorstaan voor het afsluiten van de Zuiderzee. In 1916, door de springvloed, bereikte het water toen een hoogte van 3.25 boven NAP en overstroomde het dorp en dreven de botters tussen de huizen. Uniek voor het dorp is de afzinkbare waterkering die als een ring om het oude dorp ligt en bij hoogwater zelfstandig in werking treedt. Een bijzonder dure installatie. Maar omdat het systeem wereldwijd verkocht is aan vele landen is het toch rendabel geworden. Onder andere New Orleans in Amerika heeft het gekocht, geïnstalleerd en is er nog mee bezig. Ook Venetië is bezig het te installeren.
Eerst wandelen wij het dorp uit en wandelen wij door het boeren achterland rond Spakenburg. Onze 1e wagenrust hebben wij bij de haven van Eembrugge en hebben daar een mooi uitzicht over de jachthaven.
Wij moeten daarna werken om met een trekpontje aan de overkant te komen. Vervolgens wandelen wij naar het Gemaal Eemnes die zorgt voor de afwatering van de Eemnespolder. Gemaal Eemnes werd in 1791 gebouwd als watermolen. In 1880 werd het een stoomgemaal en momenteel is het een elektrisch gemaal. Verschillende dagen per jaar is het gemaal nog te bezichtigen en draait het stoomgemaal. Na het gemaal lopen wij over een mooi jaagpad langs de Eem en steken wij bij de Eemdijk de Eem over met het veerpontje. Na de pont wandelen wij naar onze caférust bij de Zorgboerderij De Veldmuis. Na de caférust wandelen wij via de Eemdijk terug naar Spakenburg en maken een mooie wandeling door het prachtige oude vissersdorpje. Wij wandelen door het oude centrum, de jachthaven, de oude botterhaven, de afzinkbare waterkering, de oude botterwerf, zijnde een Werelderfgoed en de visafslag en de nieuwe jachthaven.
Op de kop van de nieuwe jachthaven staat en beeld van Koningin Wilhelmina die, na de grote watersnoodramp, hier kwam in 1916. In de nacht van de springvloed werd er een kind geboren die de Koningin aangenomen heeft als haar Petekind. Het dorp is zeer toeristisch maar erg mooi en leeft eigenlijk van het toerisme. In de zomer zijn de Spakenburgse dagen, zeer bekend en erg druk bezocht. Op die dagen lopen vele bewoners rond in de prachtige oude klederdracht van het dorp. Ook kan je dan een tochtje maken met één van de botters op het meer en krijg je volledige uitleg van de schipper hoe het toentertijd er aan toe ging. Na het dorpscentrum wandelen wij langs de molen De Hoop uit 1556. Oorspronkelijk komt de molen uit de Zaanstreek en was een oliemolen en werd hier verbouwd tot korenmolen. Na de molen nog een klein stukje door Bunschoten en dan zijn wij weer bij de startplaats.


Klik hier : pagina sluiten en terug naar vorige pagina